Ana içeriğe atla

KEK YAPTIK...


 Dün işimiz arılara kek yapmaktı...Kek yapmak aslında çok basit bir iş...Bileklerine güven yeter.Dün 1,5 saatte 65-70 kg kek yapıp hazırladım.Havalar açılıncaarılara vereceğim.Aslında bu yapımı çok paylaştık.Ben arı yemini mümkün olduğu kadar basit ve yumuşak yapıyorum.Öyle olunca arı 500-600 gr keki kışın bile 10 günde tüketiyor...Gelelim basit yapıma.Gerekli malzeme:50 kg pudra şeker./Lokumculara hazırlatıyorum.110 TL,1 kova Fruktoz şerbet(Buna 2kg  bal ve 1 paket vitamin ekliyorum.İsteyen başka arı ilaçlarıda ekleyebilir...Biraz kısık ateşde ısıtarak kek kararken tasla döküyorum.
 Bir çamaşır leğenin içine çuvalın yarını döküyoruz.Ortasını açarak içine 4 litre kadar şerbet koyuyorum.Ellerimle yavaş yavaş şerbeti pudra şekeri ile karıyorum.Karma yaparken pudra şeker ve şerbet karışımı serleşince üstüne tasla şerbet döküyorum.Bayanların hamur yoğurduğu gibi devam ediyorum.
 Yoğurma işlemi  yapılırken  kekde yavaş yavaş kıvama geliyor.
 Karma sırasında oluşan serleşmeyi üzerine şerbet dökerek yuğurma suretiyle aşıyorum.
 Bu yuğurma işi fazla sürmüyor.25 kg pudraya ortalama 6-7 litre şerbet kullanıyorum.Burada kullanılacak şerbet miktarı kek kıvamını ayarlamak açısından önemli...Biz bu miktarla yumuşak kıvam kek yapıyoruz.
Kek karma işinin sonunda kek hazır olunca hazır olan kekleri plastik kovalara dolduruyorum.Arılıkda kovanlara plastik  dondurma kaplarına konarak peteklerin üzerine bırakılıyor.Açık kısmı aşağıya gelecek şekilde.Kekin kıvamı akacak kadar yumuşak olursa üzerine naylon torba plastiklerinden kesilerek yapıştırıyoruz.Böylece ters çevirdiğimizde çıtalar üzerine kekin dökülmesi önlenmiş oluyor...
                 Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var...Bizim kek yapımımızda böyle.Karma sonucu 70 kg civarında bir kek elde ediliyor.Maliyeti maksimum 150-170 tl arası...
                  Hoşça kalın...
ARICI-07

Yorumlar

  1. slm abi emeksiz yemek olmaz buna denir heralde .antalyada kek yapımı icin makinanın olmaması bir kayıp aslında. biz bugün akşehirde yaptık kekimizi nasipse yarın verecegiz.allah nasip ederse tabiki.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

NOSEMA VE ARI HASTALIKLARINDA ETKİLİ YÖNTEMLER

Bu yıl sıcak birazda kurak bir sonbahar mevsimi yaşamaktayız.Bunun avantajlarını görmek oldukça güzel.Çünkü;Arılarda yavru çıkarma hızı tüm hızıyla devam ediyor.Arıları iyice sıkıştırarak 4-6 çıta aralığında daralttık.Ayda iki üç kez toz vitamin-sıvı polivit (Çocuk vitamini)  ve antibiyotik  destekli şurub veriyorum. Çünkü;Arılarda nosema ve buna bağlı sindirim sistemi ağırlıklı hastalıklar güz yada erken ilk bahar döneminde kovanın sönmesine yol açar.Arıcı bu hastalığa ''gidip dönmez ''hastalığı adını koymuş.Değerli arıcılar; Bal mevsiminde yada bal hasat edeceğiniz zamanda kimyasal kökenli ve antibiyotik ilaçlar kullanmayınız.Bu tür ürünler,balda kalıntıya yol açar.Sattığınız bal tahlile giripde antibiyotik,yada kimyasal akıntı çıkarsa cezası oldukça ağır olur.15-20.000 gibi cezalara maruz kalabilirsiniz.Ancak,bal mevsiminiz bitmişse arılardan bal hasat etmeyecekseniz,Bu yukarda isimlerini yazdığım ürünlerden 50 kg şeker için 100 gr toz vitamin,2 adet polivit...

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde ...

DEVAM EDİYORUZ...

Değerli dostlar,eskisi kadar çok olmasada, mübelasız sakin arıcılığa devam ediyoruz.Arılarımız sıkıntısız dersek zor... Yabani domuzlar,rahatsız ediyor.Sanki ayılar öğretti,onlara...Değil,iki bacaklı ayılar varya,hastalıklı  mumlu çerçeveleri sağa sola atan,kendisi arıcı olamayan,ama geçinenler...Sağa sola bıraktıkları mumlu çıtaları yemeye alışan domuzlar,Orman içinde çıta kokusunu,arı kokusunu alınca gelip arılıklara zarar veriyorlar.Kovanları deviriyorlar.Kabaklarını burunlarıyla açıyorlar.Arılara zarar veriyorlar.Öyle olunca uyarıcı şeritler çektik.Kovan kapaklarını vidaladık.Şimdilik bir nebze uzaklaştırdık... Bu yıl mevsim çok kurak,sert geçti.Güz yağmurlarını yeni aldık.Ballı,polenli güz bitkileri kışa girerken anca açıyor.Bakalım arılara katkısı,yavru ve bal bakımından olacak mı? Bende beklemedeyim. Artık ağır kovanlardan vaz geçtik.8 çıtalı kovanlarla çalışıyorum.2 yıldır kullanıyorum.Ağaç değil.18 mm kavak kontrasından kendim yaptım.Tabanlarınıda 6 li plastik taban kullan...