Ana içeriğe atla

ARI SOKMASI VE KORUYUCU TEDBİRLER...


  1.  Arı sokması sokulan bölgede görülen lokal reaksiyon ile vücutda görülen genel reaksiyon olmak üzere ikiye ayrılır.Lokal reaksiyonda arının soktuğu bölgede kızarıklık veya şişlik oluşur.Buna bağlı kaşınma ortaya çıkabilir.Genel reaksiyonda ise vücudun tümü üzerinde genel bir tepki reaksiyonu ortaya çıkar.Bu sırada;solunum güçlüğü,karın ağrısı,kusma çarpıntı ve baygınlık olabilir.Boğaz kaslarının gerilmesi ile solunum zorluğu oluşabilir.Hatda hasta boğulabilir..Bu olaya''Anaflaksi'' denir.Diğer bir deyişle ''anaflaktik şok'' adıda verilir.Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir. 

    Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için arı soktuğunda arılıktan uzaklaşıp sokulan yeri yıkamak gerekir. 



    Sokulma sırasında yapılacak ilk iş arı iğnesinin deri dibinden sert bir cisimle bastırılmadan veya tırnağın sert yeriyle çıkarılması olmalıdır.Bunun yanında arı sokmasına karşı alerjisi ve rizikosu olanlar,vücutlarında gözlerinde çok şişme olanlar antihistaminik ilaçlardan bir tablet arılığa gelmeden arı sokmadan içilmelidir.Bunun yanında steroid kremde sürülerek ilk müdahale yapılır.Ancak vücutlarında şiddetli reaksiyon oluşanlar tıbbi müdahale ile kontrol altına alınmalıdır.
    Arıcılığa yeni başlayanlarda sadece lokal alerji görülüyorsa(Kızarıklık-kaşınma ve sokma bölgesinde şişme) bu kişilerin bir ilaç kullanmadan arı zehrine karşı vücutlarının hızla bağışıklık kazanmasını sağlar.Sık sık sokulan insanlarda hiç bir etki oluşmaz.Aşırı duyarlılığı olanlar arıya bakmadan eldiven ve maske giymeden bir antihistaminik tablet alırsa arı sokmasının etkisi çok aza inecek risk azalacaktır.Ancak antihistaminik tabletler aşırı uyku hissi vereceği için gece araç kullananlar bu tabletlerden uzak durmalıdır.
    Arı zehri tehlikeli olduğundan daha fazla faydası olan koruyucu bir antibiyotikdir.Bu açıdan arıcılık yapanlar direç bakımından normal insanlara göre daha az girip nezle gibi hastalıklara karşı hastalığı daha hafif yaşarlar...
    Bu günkü yazı dizimizde arı sokması ve koruyucu tedbirleri işledik..Kalın sağlıcakla...

    Arı SokmasıYaz aylarında başımıza gelebilecek tatsız sürprizlerden biri de arı sokmalarıdır. Arı sokmasının verdiği rahatsızlık kişiden kişiye değişir. Neyse ki hayati tehlike oluşturabilen ciddi reaksiyonlar nadiren görülür.

    Arı Sokan Kişide Neler Görülür?

    Genellikle arının iğnesiyle verdiği zehir, o bölgede basit bir bölgesel reaksiyona yol açar. Ağrı, şişlik, kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık oluşur. Ağrı birkaç saatte geçer, şişlik ise genellikle ertesi gün kaybolur.
    Nadiren ciddi sistemik reaksiyonlar görülür. Bu durumda, vücudun farklı yerlerinde döküntü, kızarıklık, şişlikler olabilir. Bulantı, kusma, baş dönmesi, nefes almada zorluk ortaya çıkar. Kan basıncının düşmesiyle kişi şok tablosuna girer. Bu acil bir durumdur ve arı sokmasından sonra birkaç dakika içinde görülür.

    Arı Sokması Sonrası Ne Yapılmalı?

    Öncelikle, arının iğnesini biran önce çıkarmak doğru olur. Bunu tutup çekerek değil, kredi kartı gibi künt kenarlı bir cisimle cildi kazıyarak yapmak tercih edilmelidir.
    Yara su ve sabunla yıkanır.
    Buz uygulaması vücudun vereceği alerjik reaksiyonu azaltacaktır. Çocuğun izin verdiği ölçüde yarım saate kadar buz uygulanabilir.
    Yara yerine karbonatlı su sürülebilir.
    Duruma göre ağrı kesiciler veya antihistaminik türü alerji ilaçları yararlı olabilir.
    Eğer; 
  2. Çocuğu çok sayıda arı sokmuşsa
  3. Önceden arı sokması sonucu ciddi alerjik reaksiyon geçirmişse
  4. Arının soktuğu yer ağız veya burnun içiyse, hemen acil servise başvurmak gereklidir

ARICI-07

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde özellikle Avrupa Birliği