Ana içeriğe atla

ANA ARIDA VERİMSİZLİĞİN SEBEBLERİ



        Değerli arıcılar;
        Aslında bütün arıcılar arıcılıkdaki verim ve verimsizliğin temel nedenini çok iyi biliyor...ANA ARI...Ama ne yazıkki yapabilecekleri başarıya ulaşabilecekleri ekonomik yapı ve ana arıyı  sağlayamıyorlar.Arıcılıkda grçek verim ve verimsizliğin 1.nedeni ana arıdır.Bu açıdan arılıkdaki ana arılar iyi yetiştirilmelidir.Başarı ve verimlilik  kalite ana arıdan geçmektedir.Başarısızlıkda melezleşmiş cins versiyonunu kaybetmiş ana arıdır.Bu açıdan melezleşen analarınızı  kaliteli ana arıyla değiştirin.
          Gezginci arıcılık başlamadan önce Türkiyede sadece Kafkas AnadoluMuğla Kıbrıs ve doğu anadolunun kıyı bölgelerinde İran  arısı vardı.Ama gezginci arıcılığın başladığı 1950 li yıllardan sonra bu arılar hep melezleşti.Aslında her arı kendi bölgesinde güçlü ve verimliydi.Örnek Muğla arısı uzun zaman diliminde çok yavru yapıp kendini Basra balına hazırladığı için bal stoğu az oluyor,bal stoğunu çam balı ile takviye yapıp kışı rahatça çıkarabiliyordu.Ama hala bazı arıcılar bu arıyı satın alıp iç bölgelere taşıyor.Geçmişdede taşıdılar.Muğla çiçek balına yatkın bir ırk değil.Öyle olunca açlıkdan kış sönmeleri kaçınılmaz oluyor.Geçmişdede yaşandı.Hala bu hatalar devam ediyor.Muğla arısı o bölgede bal verimine müsait bir arı olup,kışı karasal iklime sahip yerlerde kışı çıkaramaz.Bu arıyı satın alırsanız ırkını değiştirmeniz gerek...
          Günümüzde karniyol ve buna takıntıları olan arıcılar var.Bir çoğu kafkas arısını savunuyorlar.Kafkas arısıda bal stoğunu yapınca yavruyu kesiyor.Akdeniz ege gibi sahil şeridinde hava ılık olunca arı çok uçtuğundan oda yavru yapmadığından sönüyor.
           Değerli arıcılar burda size arı ırkı savunmuyorum.Size gerekli olan bölgenize uyum sağlayan kışı rahat geçiren hangi cins arıysa onu kullanın.Yoksa ırkların birbirinden üstünlüğü yok.Bu açıdan ister ana arıyı satın alın,isterseniz kendiniz üretin ama doğru tekdir o kuralı uygulayın.Bölgenize uyumlu ana arıyla çalışın.Birilerinin  kafkas ve buna benzer ana arı reklamlarına takılmayın.Arılığınızda verimli ırklardan ana arılar üretin.Bu iş için gerekirse damızlık ana arılar satın alın.Bu ana arı üretme tekniğinide okuyun,araştırın,sorun,öğrenin.Ana arı üretemeyen,arılığına hakim olamaz.
            Ana arı üretemeyen asla arıcı olamaz.
ARICI-07

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NOSEMA VE ARI HASTALIKLARINDA ETKİLİ YÖNTEMLER

Bu yıl sıcak birazda kurak bir sonbahar mevsimi yaşamaktayız.Bunun avantajlarını görmek oldukça güzel.Çünkü;Arılarda yavru çıkarma hızı tüm hızıyla devam ediyor.Arıları iyice sıkıştırarak 4-6 çıta aralığında daralttık.Ayda iki üç kez toz vitamin-sıvı polivit (Çocuk vitamini)  ve antibiyotik  destekli şurub veriyorum. Çünkü;Arılarda nosema ve buna bağlı sindirim sistemi ağırlıklı hastalıklar güz yada erken ilk bahar döneminde kovanın sönmesine yol açar.Arıcı bu hastalığa ''gidip dönmez ''hastalığı adını koymuş.Değerli arıcılar; Bal mevsiminde yada bal hasat edeceğiniz zamanda kimyasal kökenli ve antibiyotik ilaçlar kullanmayınız.Bu tür ürünler,balda kalıntıya yol açar.Sattığınız bal tahlile giripde antibiyotik,yada kimyasal akıntı çıkarsa cezası oldukça ağır olur.15-20.000 gibi cezalara maruz kalabilirsiniz.Ancak,bal mevsiminiz bitmişse arılardan bal hasat etmeyecekseniz,Bu yukarda isimlerini yazdığım ürünlerden 50 kg şeker için 100 gr toz vitamin,2 adet polivit...

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde ...

DEVAM EDİYORUZ...

Değerli dostlar,eskisi kadar çok olmasada, mübelasız sakin arıcılığa devam ediyoruz.Arılarımız sıkıntısız dersek zor... Yabani domuzlar,rahatsız ediyor.Sanki ayılar öğretti,onlara...Değil,iki bacaklı ayılar varya,hastalıklı  mumlu çerçeveleri sağa sola atan,kendisi arıcı olamayan,ama geçinenler...Sağa sola bıraktıkları mumlu çıtaları yemeye alışan domuzlar,Orman içinde çıta kokusunu,arı kokusunu alınca gelip arılıklara zarar veriyorlar.Kovanları deviriyorlar.Kabaklarını burunlarıyla açıyorlar.Arılara zarar veriyorlar.Öyle olunca uyarıcı şeritler çektik.Kovan kapaklarını vidaladık.Şimdilik bir nebze uzaklaştırdık... Bu yıl mevsim çok kurak,sert geçti.Güz yağmurlarını yeni aldık.Ballı,polenli güz bitkileri kışa girerken anca açıyor.Bakalım arılara katkısı,yavru ve bal bakımından olacak mı? Bende beklemedeyim. Artık ağır kovanlardan vaz geçtik.8 çıtalı kovanlarla çalışıyorum.2 yıldır kullanıyorum.Ağaç değil.18 mm kavak kontrasından kendim yaptım.Tabanlarınıda 6 li plastik taban kullan...