Ana içeriğe atla

SONUNDA KARDA GELDİ...

                      Çok uzun zamandır böyle kış girişi yaşamadık.Havalar 20 li derecelerden gece 1-2,gündüzde 10 lara kadar geriledi.Bizde bir arıcı olarak bunu istiyoruz.Havalar soğusun,arı hareketleri yavaşlasın.Arılar uçmasın.Kış mevsimini arılarımızda yaşasın.
             Sonunda kar bize 5-6 km kadar yaklaştı.Yakınımızdaki torosların eteklerine kadar indi...Evimizin penceresinden bahçedeki muşmulalardaki arıları görmüyoruz.Meteorolojiye göre bu hafta boyu yağış gösteriyor.İnşallah bol yağışlı bir bereketli kış mevsimi yaşarız.
                   Aslında yapacağımız öylesine çok iş varki...Kovanlardan alınan 300 civarında örük petek var.Tek tek elden geçecek.Siyahlaşmış  olanlar,bozuk olanlar süzülüp muma dönüştürülecek.Sağlamlar şubat mart gibi kullanılmak üzere hazırlanacak...
              Bu kış depodaki kullanılmış olan kovanlar boyanıp elden geçecek,bahar ile birlikte arılı olanlar dahil boyanacak...İş çok...Bizde emekli...Bakalım bunları yapmaya ömür ve sağlık yetecekmi?

Yorumlar

  1. Merhaba Hocam,
    Yeni blogunuz hayırlı ve uğurlu olsun. Çocuklardan sonra yetişkinleri eğitmeye devam etmeniz çok güzel. Özellikle arıcılığı bir arı gibi işlemeniz, beyinlerde bal üretmeye çalışmanız takdire değer.
    Ben (eski)ilköğretmen okulunda arıcılık bilgisi edindim; ama uygulayamadım. Belki bundan tüm arıcılara hayranlık duyuyorum. Onların çalışmalarını ancak bloglarda takip edebiliyorum. Şahnınızda tüm arcıları da selamlıyor ve kendilerine başarılar diliyorum.
    Not: Bir çalışmanız "Bloglardan Seçmeler"de yayınlandı.
    Hayırlı günler dileğiyle.

    YanıtlaSil
  2. Değerli Dost;Sizler gibi kibar ve güzel insanları bu bloklar sayesinde tanıdım.İlginize teşekkür eder,saygı ve hürmetlerimi sunarım.

    YanıtlaSil
  3. Kıymetli hocam,öncelikle yeni bloğunuz hayırlı olsun,hava sıcaklıkları tüm yurtta hissedilir derecede düştü,neticesinde kar ve yağmur başladı,bu arada bölgenizde şiddetli yağmur uyarısı var,seraların ve ekili alanların su altında kaldığı haberleri gündemi oluşturuyor,inşallah bundan sonrası için üzücü haberler duymayız.Arılar açısındanda sorunsuz bir kış sezonu diler saygılar sunarım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde özellikle Avrupa Birliği

ARI SOKMASI VE KORUYUCU TEDBİRLER...

  Arı sokması sokulan bölgede görülen lokal reaksiyon ile vücutda görülen genel reaksiyon olmak üzere ikiye ayrılır.Lokal reaksiyonda arının soktuğu bölgede kızarıklık veya şişlik oluşur.Buna bağlı kaşınma ortaya çıkabilir.Genel reaksiyonda ise vücudun tümü üzerinde genel bir tepki reaksiyonu ortaya çıkar.Bu sırada;solunum güçlüğü,karın ağrısı,kusma çarpıntı ve baygınlık olabilir.Boğaz kaslarının gerilmesi ile solunum zorluğu oluşabilir.Hatda hasta boğulabilir..Bu olaya''Anaflaksi'' denir.Diğer bir deyişle ''anaflaktik şok'' adıda verilir. Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.   Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için