Ana içeriğe atla

ŞÜKÜR KIŞ GELDİ

 Bu yıl olduğu kadar kışı önceden hiç istememiştim.Çünkü;Ilık geçen havalar arıcılığı ve arılarımızı olumsuz etkiledi...Nasılmı?Gündüzleri ılık geceleri soğuk,kurak ortam,polen ve nektar sıkıntısı,çok uçma ve yetersiz yavru atışı arılarımızı zayıflattı.
 Hiç dolu kovanımız yok.Enfazla 6 çıta ile arılarımız kışa girdi.Bunlardan 2 çıtaya kadar düşenlerde var.Hal böyle olunca kış istenmezmi..
 Hiç olmazsa soğuyan hava,yağışlar arı uçuşlarını azaltırda bizde rahatlarız.Anası yaşlı olan kovanlar baharı göremeyecek hale geldi.
 Bu gün hava kapalı.Ama soğuk değil.Yağmur sabahleyin biraz çiledi.Ama az..Yetersiz..Gözümüz yağmurlarda desem yeridir.Çünkü;2 ay sonraki çiçek açacak bitkiler,erken bahar bitkileri hava kurak geçerse yanacak...O zaman işimiz zorlaşacak,kış kabusa dönecek.Ama yeterli yağmur alırsak kirişler 10 şubat gibi açmaya başlar,hem polen hem nektar derken arılar bahar moduna geçecek...
 İşte böyle duygularla biraz önce arılığı ziyaret edip bu resimleri çektim.Arı uçuşu çok azdı.
 Ama akdeniz kışda olsa çiçeksiz kalmaz.Ocak başında dağlarda derelerde sarmaşık türü bitkiler çiçeklenmeye başlayacaktır.
 Bundan dolayı bu arılıkda duracağız zaman çok değil...3 hafta daha bu konumda kalacağız.Daha sonra arılarımızı herzamanki yerine götüreceğiz...
Dün arılıkda kapsamlı bir çalışma yürüttüm. Geçen hafta arıların basmadığı fazla petekler alınmıştı.Bunlardan ballı olanlar süzüldü.60-70 kg kadar bal elde ettik.Dünde tüm kovanlar elden geçirildi.Varooya karşı perizin ve kekik suyu karıştırılıp ilaçlandı.Ocakdada havalar iyice soğuyunca Formik asit vermek istiyorum.Ayrıca kovanlar strosfor-köpük ile iyice sıkıştırıldı...İçden hava kabarcıklı ambalaj  naylonu ile sarıldı...15 Aralık gib birde katı kek takviyesi yaparız.Çünkü:Kovanlardaki arılarımız kışa girerken iyice gençleşti.Akdenizin avantajıda bu zaten.Güz yavrusunu aralık ayına kadar üretebiliyorsunuz.Artık arılar burdada yavruyu kestiler diyebilirim.
              Bu paylaşımlarla bu yazıyıda sona erdirdik...Hoşça kalın arıcı dostlarımız..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde özellikle Avrupa Birliği

ARI SOKMASI VE KORUYUCU TEDBİRLER...

  Arı sokması sokulan bölgede görülen lokal reaksiyon ile vücutda görülen genel reaksiyon olmak üzere ikiye ayrılır.Lokal reaksiyonda arının soktuğu bölgede kızarıklık veya şişlik oluşur.Buna bağlı kaşınma ortaya çıkabilir.Genel reaksiyonda ise vücudun tümü üzerinde genel bir tepki reaksiyonu ortaya çıkar.Bu sırada;solunum güçlüğü,karın ağrısı,kusma çarpıntı ve baygınlık olabilir.Boğaz kaslarının gerilmesi ile solunum zorluğu oluşabilir.Hatda hasta boğulabilir..Bu olaya''Anaflaksi'' denir.Diğer bir deyişle ''anaflaktik şok'' adıda verilir. Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.   Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için