Ana içeriğe atla

KEK YAPTIK...


 Dün işimiz arılara kek yapmaktı...Kek yapmak aslında çok basit bir iş...Bileklerine güven yeter.Dün 1,5 saatte 65-70 kg kek yapıp hazırladım.Havalar açılıncaarılara vereceğim.Aslında bu yapımı çok paylaştık.Ben arı yemini mümkün olduğu kadar basit ve yumuşak yapıyorum.Öyle olunca arı 500-600 gr keki kışın bile 10 günde tüketiyor...Gelelim basit yapıma.Gerekli malzeme:50 kg pudra şeker./Lokumculara hazırlatıyorum.110 TL,1 kova Fruktoz şerbet(Buna 2kg  bal ve 1 paket vitamin ekliyorum.İsteyen başka arı ilaçlarıda ekleyebilir...Biraz kısık ateşde ısıtarak kek kararken tasla döküyorum.
 Bir çamaşır leğenin içine çuvalın yarını döküyoruz.Ortasını açarak içine 4 litre kadar şerbet koyuyorum.Ellerimle yavaş yavaş şerbeti pudra şekeri ile karıyorum.Karma yaparken pudra şeker ve şerbet karışımı serleşince üstüne tasla şerbet döküyorum.Bayanların hamur yoğurduğu gibi devam ediyorum.
 Yoğurma işlemi  yapılırken  kekde yavaş yavaş kıvama geliyor.
 Karma sırasında oluşan serleşmeyi üzerine şerbet dökerek yuğurma suretiyle aşıyorum.
 Bu yuğurma işi fazla sürmüyor.25 kg pudraya ortalama 6-7 litre şerbet kullanıyorum.Burada kullanılacak şerbet miktarı kek kıvamını ayarlamak açısından önemli...Biz bu miktarla yumuşak kıvam kek yapıyoruz.
Kek karma işinin sonunda kek hazır olunca hazır olan kekleri plastik kovalara dolduruyorum.Arılıkda kovanlara plastik  dondurma kaplarına konarak peteklerin üzerine bırakılıyor.Açık kısmı aşağıya gelecek şekilde.Kekin kıvamı akacak kadar yumuşak olursa üzerine naylon torba plastiklerinden kesilerek yapıştırıyoruz.Böylece ters çevirdiğimizde çıtalar üzerine kekin dökülmesi önlenmiş oluyor...
                 Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var...Bizim kek yapımımızda böyle.Karma sonucu 70 kg civarında bir kek elde ediliyor.Maliyeti maksimum 150-170 tl arası...
                  Hoşça kalın...
ARICI-07

Yorumlar

  1. slm abi emeksiz yemek olmaz buna denir heralde .antalyada kek yapımı icin makinanın olmaması bir kayıp aslında. biz bugün akşehirde yaptık kekimizi nasipse yarın verecegiz.allah nasip ederse tabiki.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde özellikle Avrupa Birliği

ARI SOKMASI VE KORUYUCU TEDBİRLER...

  Arı sokması sokulan bölgede görülen lokal reaksiyon ile vücutda görülen genel reaksiyon olmak üzere ikiye ayrılır.Lokal reaksiyonda arının soktuğu bölgede kızarıklık veya şişlik oluşur.Buna bağlı kaşınma ortaya çıkabilir.Genel reaksiyonda ise vücudun tümü üzerinde genel bir tepki reaksiyonu ortaya çıkar.Bu sırada;solunum güçlüğü,karın ağrısı,kusma çarpıntı ve baygınlık olabilir.Boğaz kaslarının gerilmesi ile solunum zorluğu oluşabilir.Hatda hasta boğulabilir..Bu olaya''Anaflaksi'' denir.Diğer bir deyişle ''anaflaktik şok'' adıda verilir. Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.   Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için