Ana içeriğe atla

KENDİ ANA ARINI ÜRETMENİN FAYDALARI

Bu tekniği arılığınızda ana arı üretecek kalitede ana arınız varsa tercih etmelisiniz.Ana arı üretmek arı için büyük kazançdır.Ana arı üreten arıcı koloni sayısını suni bölmelerle hızla artırabilir.Arılarının oğul salmasına gerek kalmadan 1-2-3 hatda daha fazla kovanlardan çıta toplayarak ana arısınıda vermek suretiyle yeni kovan arılara sahip olacaktır.
    Ana arı üretmek için ya çiftleştirme kutusu yapacaksınız,yada normal kovanları köpük ile daraltıp normal çıtalarla tek çıta bölmeler yaparak ana arılar üreteceksiniz.Bence ticari anlamda çalışmayan bal ve arı ürünleri üreten arıcılar normal çıtalarla ama çıta sayısı 3-5 olacak küçük enli kovanlar edinmeli.Bu kovanlarla arıda,anada üretebilmelidir.Kendi anasını üreten arıcılar yaşlanan veya verimsiz olan analarını istedikleri zaman değiştirme şansına sahip olacaklardır.

  Ana arıyı üretmenin iki yolunun olduğunuda söylemeliyiz.Bunlardan birisi;Hazır transfer memeleri kullanarak anasız kovanlardan toplanan arı sütününbu memelere az az konularak 1-2 günlük kurtcukların bu hazır memelere bir transfer kaşığı tel veya tığ kürdan gibi aletlerle aktarılması ile yapılır.Transfer yapılırken transfer çabuk hızlı ve günlük kurtcuklar tercih edilerek yapılmalıdır.Bunun yanında transfer sayısı hazırlanan kovanın gücüne göre ayarlanmalıdır.güçlü kovanlar daha kolay arı sütü üretebileceği için çok sayıda transfer kabul edilecektir.Ama kovan zayıf olursa arılar fazlasını temizleyecektir.Bu bakımdan transfer sistemi uygulanan kovanın genç 2-20 gün arası işçilerinin oranı kovanın 2/3 ü kadar olmalıdır.Bunuda farklı kovanlardan çıkması yaklaşmış yada yeni çıkmış yavruları çırparak oluşturmamız mümkündür.Bunun dışında İkinci ana üretme tekniğide miller metodudur.Buna göre toplama yapılan anasız kovana günlük kurtcuklu ve yumurtalı 1 yada iki petek seçilir.Peteklerin alt kısmı testere ağzı gibi kesilir.Petekler kovana verildikden sonra şurup desteği sağlanır.Testere ağzı gibi kesmenin sebebi alt taraftaki yüzeyi artırarak daha fazla ana memesi üretmek içindir.
           Ancak miller metodunuda transfer tekniği ile birleştirmek mümkündür.Şöyleki;Arıların oluşturduğu ana evleri içindeki kurtcuklar dikkatlice memeler bozulmadan konumu değiştirilmeden temizlenir.Arılıkdaki damızlık anadan yada iyi kovandan seçilen günlük kurtcuklar bu memelere aktarılır.Böylece üretilen ana memelerinin kalitesi%100 güvence altına alınmış olur.
           Değerli arıcılar ana arı arıcılığın her şeyidir.Kaliteli analarla çalışmak arılığımızın verimliliğini artıracak kazancımızı güvence altına almamızı sağlıyacaktır.
ARICI-07

Yorumlar

  1. Şu Miller yöntemini çok iyi anlattın ve transfer tekniğini Miller yöntemine uygulamak çok akıllıca İnşaallah bunu uygulayacağım
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. hocam miller bana zor geliyor,ama belkide çok yoğun olduğum içinde olabilir,bana ruşetler çok daha kolay geliyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

NOSEMA VE ARI HASTALIKLARINDA ETKİLİ YÖNTEMLER

Bu yıl sıcak birazda kurak bir sonbahar mevsimi yaşamaktayız.Bunun avantajlarını görmek oldukça güzel.Çünkü;Arılarda yavru çıkarma hızı tüm hızıyla devam ediyor.Arıları iyice sıkıştırarak 4-6 çıta aralığında daralttık.Ayda iki üç kez toz vitamin-sıvı polivit (Çocuk vitamini)  ve antibiyotik  destekli şurub veriyorum. Çünkü;Arılarda nosema ve buna bağlı sindirim sistemi ağırlıklı hastalıklar güz yada erken ilk bahar döneminde kovanın sönmesine yol açar.Arıcı bu hastalığa ''gidip dönmez ''hastalığı adını koymuş.Değerli arıcılar; Bal mevsiminde yada bal hasat edeceğiniz zamanda kimyasal kökenli ve antibiyotik ilaçlar kullanmayınız.Bu tür ürünler,balda kalıntıya yol açar.Sattığınız bal tahlile giripde antibiyotik,yada kimyasal akıntı çıkarsa cezası oldukça ağır olur.15-20.000 gibi cezalara maruz kalabilirsiniz.Ancak,bal mevsiminiz bitmişse arılardan bal hasat etmeyecekseniz,Bu yukarda isimlerini yazdığım ürünlerden 50 kg şeker için 100 gr toz vitamin,2 adet polivit...

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde ...

DEVAM EDİYORUZ...

Değerli dostlar,eskisi kadar çok olmasada, mübelasız sakin arıcılığa devam ediyoruz.Arılarımız sıkıntısız dersek zor... Yabani domuzlar,rahatsız ediyor.Sanki ayılar öğretti,onlara...Değil,iki bacaklı ayılar varya,hastalıklı  mumlu çerçeveleri sağa sola atan,kendisi arıcı olamayan,ama geçinenler...Sağa sola bıraktıkları mumlu çıtaları yemeye alışan domuzlar,Orman içinde çıta kokusunu,arı kokusunu alınca gelip arılıklara zarar veriyorlar.Kovanları deviriyorlar.Kabaklarını burunlarıyla açıyorlar.Arılara zarar veriyorlar.Öyle olunca uyarıcı şeritler çektik.Kovan kapaklarını vidaladık.Şimdilik bir nebze uzaklaştırdık... Bu yıl mevsim çok kurak,sert geçti.Güz yağmurlarını yeni aldık.Ballı,polenli güz bitkileri kışa girerken anca açıyor.Bakalım arılara katkısı,yavru ve bal bakımından olacak mı? Bende beklemedeyim. Artık ağır kovanlardan vaz geçtik.8 çıtalı kovanlarla çalışıyorum.2 yıldır kullanıyorum.Ağaç değil.18 mm kavak kontrasından kendim yaptım.Tabanlarınıda 6 li plastik taban kullan...