Ana içeriğe atla

KENDİ ANA ARINI ÜRETMENİN FAYDALARI

Bu tekniği arılığınızda ana arı üretecek kalitede ana arınız varsa tercih etmelisiniz.Ana arı üretmek arı için büyük kazançdır.Ana arı üreten arıcı koloni sayısını suni bölmelerle hızla artırabilir.Arılarının oğul salmasına gerek kalmadan 1-2-3 hatda daha fazla kovanlardan çıta toplayarak ana arısınıda vermek suretiyle yeni kovan arılara sahip olacaktır.
    Ana arı üretmek için ya çiftleştirme kutusu yapacaksınız,yada normal kovanları köpük ile daraltıp normal çıtalarla tek çıta bölmeler yaparak ana arılar üreteceksiniz.Bence ticari anlamda çalışmayan bal ve arı ürünleri üreten arıcılar normal çıtalarla ama çıta sayısı 3-5 olacak küçük enli kovanlar edinmeli.Bu kovanlarla arıda,anada üretebilmelidir.Kendi anasını üreten arıcılar yaşlanan veya verimsiz olan analarını istedikleri zaman değiştirme şansına sahip olacaklardır.

  Ana arıyı üretmenin iki yolunun olduğunuda söylemeliyiz.Bunlardan birisi;Hazır transfer memeleri kullanarak anasız kovanlardan toplanan arı sütününbu memelere az az konularak 1-2 günlük kurtcukların bu hazır memelere bir transfer kaşığı tel veya tığ kürdan gibi aletlerle aktarılması ile yapılır.Transfer yapılırken transfer çabuk hızlı ve günlük kurtcuklar tercih edilerek yapılmalıdır.Bunun yanında transfer sayısı hazırlanan kovanın gücüne göre ayarlanmalıdır.güçlü kovanlar daha kolay arı sütü üretebileceği için çok sayıda transfer kabul edilecektir.Ama kovan zayıf olursa arılar fazlasını temizleyecektir.Bu bakımdan transfer sistemi uygulanan kovanın genç 2-20 gün arası işçilerinin oranı kovanın 2/3 ü kadar olmalıdır.Bunuda farklı kovanlardan çıkması yaklaşmış yada yeni çıkmış yavruları çırparak oluşturmamız mümkündür.Bunun dışında İkinci ana üretme tekniğide miller metodudur.Buna göre toplama yapılan anasız kovana günlük kurtcuklu ve yumurtalı 1 yada iki petek seçilir.Peteklerin alt kısmı testere ağzı gibi kesilir.Petekler kovana verildikden sonra şurup desteği sağlanır.Testere ağzı gibi kesmenin sebebi alt taraftaki yüzeyi artırarak daha fazla ana memesi üretmek içindir.
           Ancak miller metodunuda transfer tekniği ile birleştirmek mümkündür.Şöyleki;Arıların oluşturduğu ana evleri içindeki kurtcuklar dikkatlice memeler bozulmadan konumu değiştirilmeden temizlenir.Arılıkdaki damızlık anadan yada iyi kovandan seçilen günlük kurtcuklar bu memelere aktarılır.Böylece üretilen ana memelerinin kalitesi%100 güvence altına alınmış olur.
           Değerli arıcılar ana arı arıcılığın her şeyidir.Kaliteli analarla çalışmak arılığımızın verimliliğini artıracak kazancımızı güvence altına almamızı sağlıyacaktır.
ARICI-07

Yorumlar

  1. Şu Miller yöntemini çok iyi anlattın ve transfer tekniğini Miller yöntemine uygulamak çok akıllıca İnşaallah bunu uygulayacağım
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. hocam miller bana zor geliyor,ama belkide çok yoğun olduğum içinde olabilir,bana ruşetler çok daha kolay geliyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde özellikle Avrupa Birliği

ARI SOKMASI VE KORUYUCU TEDBİRLER...

  Arı sokması sokulan bölgede görülen lokal reaksiyon ile vücutda görülen genel reaksiyon olmak üzere ikiye ayrılır.Lokal reaksiyonda arının soktuğu bölgede kızarıklık veya şişlik oluşur.Buna bağlı kaşınma ortaya çıkabilir.Genel reaksiyonda ise vücudun tümü üzerinde genel bir tepki reaksiyonu ortaya çıkar.Bu sırada;solunum güçlüğü,karın ağrısı,kusma çarpıntı ve baygınlık olabilir.Boğaz kaslarının gerilmesi ile solunum zorluğu oluşabilir.Hatda hasta boğulabilir..Bu olaya''Anaflaksi'' denir.Diğer bir deyişle ''anaflaktik şok'' adıda verilir. Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.   Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için