Ana içeriğe atla

TÜRKİYEDEKİ ARICILIK SORUNLARINI NASIL ÇÖZERİZ?


 Tüm dünyada düşük verimin sorunları ortak olup,şöyle sıralamak mümkün olabilir.Daha fazla gezgincilik verimi artırmaz.İşletme masrafını artırır.Gezgincilik sonucu melezlenme hızlanmakta olup,bu sorun giderilmelidir.Verim azaldığı için şeker beslemesi artar,balın kalitesi düşer.İşletmelerin girdisi arttığı içinarıcılık kısır bir işe dönüşmekte,beceremeyen arıcılar arıcılığı bırakmaktadır.Halbuki arıcılığın geliştiği ülkeler flora yapısına uygun ,direnci iklime ve toporrofyaya uyum sağlayan  verimli ırk ana arılar kullanmaktadırlar.Almanya;Karniol,Avusturya,Akdeniz kıyısı ülkeler ve israil,italyan gibi ana arı ırkları kullanmakda,bölgelerine uyumlu ırklarla üretim yapmaktadırlar.Arıcılar ana arı sevdasında değil verim alacağı ırkı bilmekdedirler.Arıcılar,Arılarının ana arılarını yıllık veya 2 yılda bir kez değiştirmekte arılarda verim düşüklüğünü önlemektedirler.İhtiyaçları olan anaçları öncelikle kendileri veya sertifikalı ana arı kullanmaktadırlar.
                     Ülkemizde bu sorun bölgelere uygun kaliteli ana arılarla çözülür.Kafkas,Anadolu ve Muğla  ülkenin doğal ırkları olup,buna mukabil akdeniz kıyı şeridindede Kıbrıs arısı adını verdiğimiz gri arıda çok yıllardan beri ülkemizde kullanılmaktadır.Bundan dolayı Doğu ve kuzey doğu Anadolu bölgelerinde Kafkas ırkı hakim olup,bu bölgelerin flora yapısına uygun ırkdır.Ayrıca bu ırkın safları bu bölgelerde oldukça verimlidir.İç Anadolu Marmara ve Trakya Anadolu arısının hakim olduğu bölge olup,bu bölgelerde kafkasda kullanılmaktadır.Ticari anlamda üreticilik yapan kişi ve tüzel kuruluşların garantili sertifikalı denenmiş ana arıları pazara sunması gerekmektedir.Arıcılık yapan üreticiler bölgelerine uygun ana arılar kullanmalı,ana arı üretmeyi becerebilmeli arılığında ana arı üretebilecek saf bölgeye uyumlu ana arılar bulundurmalıdır.Bu saf ana arılardan ana arılar üreterek kullanmalıdır.Arıcılıkda iki yılda değiştirilmesi gereken ana arılar açıkladığım konulara uygun olarak yıllık bahar mevsiminde değiştirilecek olursa,kolonilerin gerçek bal verimleri 20-30 kg seviyesine yükselecektir.
                    Bu hususlara dikkat ederek gerekli tedbirler erken baharda alınmalı,ana arılar yetiştirilerek kovanların ana arıları değiştirilmelidir.

ARICI-07

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde özellikle Avrupa Birliği

ARI SOKMASI VE KORUYUCU TEDBİRLER...

  Arı sokması sokulan bölgede görülen lokal reaksiyon ile vücutda görülen genel reaksiyon olmak üzere ikiye ayrılır.Lokal reaksiyonda arının soktuğu bölgede kızarıklık veya şişlik oluşur.Buna bağlı kaşınma ortaya çıkabilir.Genel reaksiyonda ise vücudun tümü üzerinde genel bir tepki reaksiyonu ortaya çıkar.Bu sırada;solunum güçlüğü,karın ağrısı,kusma çarpıntı ve baygınlık olabilir.Boğaz kaslarının gerilmesi ile solunum zorluğu oluşabilir.Hatda hasta boğulabilir..Bu olaya''Anaflaksi'' denir.Diğer bir deyişle ''anaflaktik şok'' adıda verilir. Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.   Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için