Ana içeriğe atla

ARICILIK VE FOTOĞRAF ÇEKME SANATI...

Resimlerin üzerine tıklayıp büyüterek bakınız.Doğal hayatın içinde kalacaksınız.
 5-20 Şubat arası kış bahar arası geçiş mevsimini yaşamaktayız.Bu zaman diliminde havalar gündüzleri normal olsada geceleri bir hayli soğuk geçmekte.Bundan dolayıda arılar sadece petek ortalarına yumurta atmakta.
 Ama 20 şubatda cemre havaya düşünce havalar ısınmaya başlayacak.Güneş çevresinde dünyanın yörüngesi değişerek düz konuma doğru geldiği için(Kuzey yarı küreye göre)güneş ışığı daha dik gelmeye başlayacak,yansıma miktarı azalacak,böylece ısıyı daha iyi hissedeceğiz.Gündüz 25 li dereceleri göreceğimiz için gece sıcaklığıda gündüzün %55lik kısmı olan 13 lü dereceleri görecek.
 Bu sıcaklık dereceleride arılardaki kovan içini ısıtma sorununu kolaylaştıracağı için yumurta atma,ana arıda yumurtlama faaliyetleri normal düzeye yaklaşacaktır.Yeni çıkan işçi arı miktarı arttıkça arı sütü üretme kolaylaşacak,ana arı daha iyi beslenecek ve bu etkiler sonucu kovanlarımızın kuluçkalıkları 21 marta kadar dolma kıvamına gelebilecektir.
 Her iki yönü dolu bir çıta arının doğması sonucu,doğan bu işçiler 2,5 çıtalık bir alanı kontrol ederek hizmet verebilecek hale gelebilecektir.Bu işçi arılar 20 gün boyunca kovan içi faaliyetleri yürütecekler20 günlük sürenin dolması ile birlikte artık olgun bir işçi oldukları için önce kovan ağzında uçuş gerçekleştirecek daha sonrada polen ve nektar topşamaya başlayacaktır.
 Arıcıların çoğu kovan önünde uçan arıların yeni doğan işçi olduğunu zanneder.Halbuki bunlar 20 günlük süreyi dolduran kovan içi görevini(Askerliğini)bitiren işçilerdir.Yeni doğan bir arının en büyük iki özelliği arı sütü ve mum salgılama özelliğidir.Bilhassa 2 ile 13 gün arası zamanda maksimum  arı sütü üretme kapasindedirler.
 Bu zaman zarfının bitmesiyle mum salgılama dönemi başlar.Mum salgılama özelliği olmayan  yaşlanmış işçiler petek öremezler.Bundan dolayıdırki Ülkemizin iklime bağlı olarak değişmekle birlikte arı gelişiminin sağlandığı dönemler olan Nisan ve mayıs aylarında kovanlarda petek örümü genç işçilerin bolluğundan dolayı kolay olmaktadır.Petek örecek arılar zincir oluşturup karın altındaki boğumlardan mum salgılarlar.Salgılanan bu mumla petek işlenir ve örülür.
 Bu bakımdan bu dönemi iyi değerlendirmeliyiz.Arıların mum üretirken yüksek enerjiye ihtiyaç duydukları bilinen bir durumdur.Kovana hiç temel petek verilmezse 7-8 kg lık bir bal tüketilerek 1 kg mum üretilebilir.O bakımdan piyasadaki mum fiatlarının ölçüsü bal miktarına göre pahalı değildir.
 Arıcı arkadaşlarımız bahar aylarında bir önceki bal mevsiminden kalan temiz,beyaz ve sarı örülmüş petekleri güzelce saklayarak bahar aylarında kullanmalıdır.Siyahlaşmış,küflenmiş,hastalık riski olabilecekler kaynatılıp süzülerek muma dönüştürülmeli,tekrar geriye kazandırılmalıdır.
 İlk bahar bakımı yapılırken dikkat edilecek,toplanacak bir ürün var..PROPOLİS...iLK BAKIM SIRASINDA PROPOLİSLER KOVAN TEMİZLİĞİ YAPILIRKEN TOPLANMALIDIR.Arıcı arkadaşlarımız propolisin çok önemli bir madde olduğunu hatda kanser tedavisinde bile çok olumlu etkilerinin ispatlandığını bilmelidir.Başta Almanya olmak üzere Amerika ve İngilterede propolis damlalarının satıldığını biliyormusunuz?
 Gelelim Fotoğraf çekme sanatına...Bu sanatın en güyük güzelliği doğallığı yansıtmasıdır.Doğal olmayan hiç bir resmin fotoğraf özelliği taşımadığını yazmakla başlayalım.Fotoğraf çekerken;Farklılığı,az rastlanırlığı,temel güzelliği,zamanın izlerini,mevsimin özelliklerini ve kendi hünerinizi yansıtabilirseniz sizde fotoğraf sanatçısı olma özellikleri bulunuyor demektir.Zaten bu özellikleri en güzel yansıtan temelliği barıdıran siyah beyaz temada bundan dolayı vazgeçilmezdir...Günümüz teknolojisinin harikası olan dijital makinarın her şeyi güzel gösterme özelliği fotoğraf sanatını kolaylaştırır gibi olsada yozlaştırmaktadır.
 Geçmiş dönemin fotoğraf sanatçıları her zaman anlık temel özellikleri ve farklılıkları yakalama peşinde oldular.Ondan dolayıda eserleri değerli oldu.Değerli arıcı dostlar sizlerde fotoğraf çekerken bazı farklılıkları yakalama çabasında olun.Mesela petek üstünde yol ve yön anlatan işçi arıların davranışlarını çekerek bu işe başlayabilirsiniz..
Yabani badem çiçekleri
             Bu bloklara güzel fotoğrafları ve eğitici bilgileri yansıtabirsek,ülkemiz arıcılına daha çok hizmet edebileceğimizi düşünüyorum..İyi bir bahar ve güzel çalışmalar diliyorum...
                                                                             


                                                                       ARICI-07

Yorumlar

  1. hepside birbirinden güzeller. bizde gelecegiz inşallah yakında. ama fotograf makinasını da degiştirip inşallah

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Bu güzel çalışmanız "Bloglardan Seçmeler"de yayınlandı.
    Hayırlı günler dileğiyle.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde özellikle Avrupa Birliği

ARI SOKMASI VE KORUYUCU TEDBİRLER...

  Arı sokması sokulan bölgede görülen lokal reaksiyon ile vücutda görülen genel reaksiyon olmak üzere ikiye ayrılır.Lokal reaksiyonda arının soktuğu bölgede kızarıklık veya şişlik oluşur.Buna bağlı kaşınma ortaya çıkabilir.Genel reaksiyonda ise vücudun tümü üzerinde genel bir tepki reaksiyonu ortaya çıkar.Bu sırada;solunum güçlüğü,karın ağrısı,kusma çarpıntı ve baygınlık olabilir.Boğaz kaslarının gerilmesi ile solunum zorluğu oluşabilir.Hatda hasta boğulabilir..Bu olaya''Anaflaksi'' denir.Diğer bir deyişle ''anaflaktik şok'' adıda verilir. Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.   Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için