Ana içeriğe atla

ŞUBAT AYININ GÜZELLİKLERİ

Antalya...Dışarıda başka illerde soğuk bölgelerde olanlar bize Antalya'ya imrenirler...Belkide doğrudur..Henüz tam baharı iklim açısından yakalayamadık.Havalar maşallah kapalı ve yağışlı...Bitkiler ve çiçekler iyi...
Ama,arılar ve arılıklarımız zayıf...Kış aylarının ılıman geçmesi arıları zayıf düşürdü...Bunun yanında bu sonbahar ve kış döneminde hiç takviye besin,şerbet vermedim.Buda arıların yumurta atmasını engelledi..Geçen yıllarda 10 gün ara ile her kovana 1 su bardağı(200 ml)şerbet veriyordum.Arılardada yavru hiç kesilmiyordu...Bu yıl kış boyunca yavrusuz arılarımız oldu..


Aslında yaptığım arıcılık açısından doğruydu.Demekki her zaman genel doğrular doğru olmuyor.Arılara ayda 2 kere şurup verip yumurtayı kesdirmemek lazım...Yoksa zayıf arılarla apalayıp duruyoruz.Ama henüz erken ve bütün kovanlarımızda iyi yavru var.Zayıf olsalarda.15 gün sonra arılığın en zayıf arısı 4 çıtalık seviyeyi inşallah yakalar.Çünkü:Bal stokları iyi...Ama hava kapalı olduğu için fazla arıları kurcalama bakım yapma gibi faaliyet yürütemiyoruz..
Haftada 1-2 kez her kovana hafifçe kekik dumanı verebilsem arılar bal yemeye başlar ve yumurta hızlanır...Ama bu işi nasipse haftaya başlatacağım.




Arı zayıfda olsa iyi çalışıyor.Niye çalışmasınki...Çiçek sanki kovanın ağzından içine girecek.Polenide nektarıda bol.Yabani badem,Kirişler,lale,sümbül,sarı papatya ve azgan....hep çiçekde maşallah...




Bu resmi çekmek için çaba falan sarfetmedim....Güzel yağışlar inşallah mayısa kadar böyle devam ederse zaten hiç bir sıkıntıda olmaz,arıya takviye şerbetde gerekmez...













Bu resimleri dün çektim.Arılığa giderken arıcı üstlüğü götürmeyi unutmuşum...Bende kovanlardan bu resimleri kapaklarını açarak aldım.Arılar yavruya geçtiği için iyi sıkıştırılmış konumda.Kovan sıcaklığı ne kadar iyi olursa ana arı bahar yavrusunuda o kadar çok atacaktır...







Kovanları üstden açmama rağmen arı çıta aralarından çıkmak istemiyor.
Çıta aralıklarını iyice doldurarak peteklerin sıcak kalmasını sağlamaya çalışıyor.Çünkü:Petekler yavru kurtcuklarla dolu...Onları sıcak tutmakda tek işleri...








Bu çiçekler,21 mart civarına kadar devam ediyor...Bu zaman aralığındada bize kirişlerin polen ve nektarı yetiyor.Ama yinede 1 çuval invert şeker şurubu hazırlayacağız...

















Arıcı 07 Antalya konum olarak kış bahar arasında..geçişde...Gece sıcaklıkları 6 mart gibi 13-14 dereceleri gördüğü anda arılığa 2-3 gün aralıkla şurup takviyesi yapacağız.Ana arının hızını arttırmak ve bahar girişi arılığı güçlendirmek için...Bu arada bal sezonu sonu petekler süzüldü...Ballıklar onarılıyor.Bu gün dışlarını zımpara makinesi ile temizlemeye başladık.Depodaki kovanlarda zımparalanıp,onarılarak boyanacak.!0 mart gibide Arılıkdaki kovanların değiştirilip bakım ve boyası yapılacak.Bu işler tam olarak yapıldığı takdirde göç zamanı sıkıntı yaşanmıyor.Ayrıca 200 çıtalık bir temel petek takma işi yapılacak..İşler planlı.Çalışmalar iyi.Allahdan hamd ve sağlık dileğimiz.(Amin)







ARICI-07

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde özellikle Avrupa Birliği

ARI SOKMASI VE KORUYUCU TEDBİRLER...

  Arı sokması sokulan bölgede görülen lokal reaksiyon ile vücutda görülen genel reaksiyon olmak üzere ikiye ayrılır.Lokal reaksiyonda arının soktuğu bölgede kızarıklık veya şişlik oluşur.Buna bağlı kaşınma ortaya çıkabilir.Genel reaksiyonda ise vücudun tümü üzerinde genel bir tepki reaksiyonu ortaya çıkar.Bu sırada;solunum güçlüğü,karın ağrısı,kusma çarpıntı ve baygınlık olabilir.Boğaz kaslarının gerilmesi ile solunum zorluğu oluşabilir.Hatda hasta boğulabilir..Bu olaya''Anaflaksi'' denir.Diğer bir deyişle ''anaflaktik şok'' adıda verilir. Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.   Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için