Ana içeriğe atla

KARABUĞDAY GELECEKDE ARICILARA IŞIK...

ARICI-07
Türkiye’de ilk kez Konya’da üretilen, çölyak hastaları için umut, çiftçiler için ise yeni bir gelir kapısı olan karabuğday, diğer buğday çeşitlerinin aksine çiçekli ve ballı bir bitki olması nedeniyle arıcılara da umut oluyor.
Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Ulvi Hafızoğlu, kaliteli bal üretiminin asli unsurunun çiçek olduğunu belirtti. Orta Anadolu’da arıcıların haziran ve temmuz aylarında çiçek bulmakta zorlandığını ifade eden Hafızoğlu, dünyada yaygın olarak üretilen fakat Türkiye’de ilk kez Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nde üretimine başlanan karabuğdayın çiçek sorununa çare olabileceğini söyledi.
Karabuğdayın doğada çiçeğin olmadığı dönemde çiçeklendiğini ve 90 günlük ömrünün 45 gününde çiçek açtığını anlatan Hafızoğlu, şunları kaydetti: ”Karabuğday doğada çiçek olmayan bir dönemde yapay bir mera olarak karşımıza çıkıyor. Ballı bir bitki olması nedeniyle arıcılık için önemli bir bitki. Özellikle bu bölgedeki arıcılarımız çiçek bulamama nedeniyle arılarını çiçeğin çok olduğu bölgelere taşımak zorunda kalıyorlardı. Artık taşımayacaklar ve ekstra nakliye ücretlerinden kurtulacaklar. Kışa hazırlık döneminde tabii bir çiçekten nektar alan arılar kışlık yavrulamalarını ve bal stoklarını rahatça yapabilecekler.”
Diğer ballara göre daha pahalı
Hafızoğlu, dünya genelinde yapılan uygulamaları incelediklerini, araştırmalarına göre 4 dekar karabuğday ekili alanda yapılan arıcılıktan 60-70 kilogram bal hasadı yapıldığını gördüklerini dile getirdi.
Karabuğday çiçeğinden elde edilen balın dünya borsalarında diğer ballara göre daha pahalı olduğunu aktaran Hafızoğlu, şöyle devam etti: ”Bal üreticileri meralar oluşturup karabuğday ekerlerse, kendilerine önemli bir kaynak sağlayabilirler. Karabuğday pahalı bir buğday çeşidi. Belki her arıcımız bunu ekemez ancak eken çiftçilerle anlaşarak arılarını karabuğday ekili alanlara yerleştirebilirler. Böylece bir nebze de olsa çiçek sorunundan kurtulabilirler. Şu anda Konya’da yılda 1000 ton bal üretiliyor. Karabuğday doğada çiçeğin olmadığı bir dönemde yetiştiği için balda yüzde 40 rekolte artışı sağlayacak.”
Hafızoğlu, karabuğdayda bulunan ”rutin” maddesinin kalp-damar ve kanser hastalıklarına iyi geldiğini, bu üründen elde edilecek balın da kalp-damar hastaları için takviye bir besin kaynağı olabileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde özellikle Avrupa Birliği

ARI SOKMASI VE KORUYUCU TEDBİRLER...

  Arı sokması sokulan bölgede görülen lokal reaksiyon ile vücutda görülen genel reaksiyon olmak üzere ikiye ayrılır.Lokal reaksiyonda arının soktuğu bölgede kızarıklık veya şişlik oluşur.Buna bağlı kaşınma ortaya çıkabilir.Genel reaksiyonda ise vücudun tümü üzerinde genel bir tepki reaksiyonu ortaya çıkar.Bu sırada;solunum güçlüğü,karın ağrısı,kusma çarpıntı ve baygınlık olabilir.Boğaz kaslarının gerilmesi ile solunum zorluğu oluşabilir.Hatda hasta boğulabilir..Bu olaya''Anaflaksi'' denir.Diğer bir deyişle ''anaflaktik şok'' adıda verilir. Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.   Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için