Ana içeriğe atla

ZEHMERİ -KARAKIŞ VE ARILAR, ARICILAR

                       Arıların kovanlarına dokunulmaması gereken zaman dilimi zehmeri 21 Aralıkla  başladı.Zehmeri 21 Aralıkla başlayan 40 gün süren kara kış devresidir.Her ne kadarda mevsimler ve küresel etkilerden dolayı ılık geçsede gerekli tedbirini alan arıcı artık kovanını                         a arısına 30 ocağada uzak duracak...Arı salkıma girerde salkımını bozarsanız o kavan ihya olmaz...Bunun için ,Mesleğe ne yaptığını ifade etmesi açısından ekler eklenmiştir. Cılık v.s gibi..Arıcılık demek arı ile ilgili gerekli bilgiler demektir.Arıcıyım derseniz,Bu işi biliyorum demek anlamını ifade eder.Ben Arıcıyım demek o kadar kolay bir değildir.
Sorulduğu zaman çoğu anlamını bilmediğinden Arıcıyım diyor.Arıcıysan arıyla ilgili olaya vakıf olacaksın.İnternetde guruplarda resimlerde yorum yapmakla arıcı olunmuyor.Arıcıyım diyorsan güz ve kış dönemine hakim olacak kayıpsız yada 2-3 kayıpla kışı geçeceksin.Arıcılık ,arıyı koruma,geliştirme,arı ürünlerini üretme işini yapmadır.

                        Bugün akşam gurupların birisinde dalkavuk bir yorum okudum.Beni bir hayli cam gibi kırdı.Adamın yorumu bıçakdan keskin,sözü mermiden etkin.Bilgisimi...Bir şey bilmediği kesin...Bilenler hiç ukalamı olurlar..Mümkün mü..Ansiklopedi en değerli kitapdır.Bizim Türkiye arıcılığınında ayaklı ansiklopediler vardır...Bunların değerini iyi bil arıcı kardeşim.Çünkü;'' Hiç,bilenlerle bilmeyenler bir mi olur.''
ARICI-07

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde özellikle Avrupa Birliği

ARI SOKMASI VE KORUYUCU TEDBİRLER...

  Arı sokması sokulan bölgede görülen lokal reaksiyon ile vücutda görülen genel reaksiyon olmak üzere ikiye ayrılır.Lokal reaksiyonda arının soktuğu bölgede kızarıklık veya şişlik oluşur.Buna bağlı kaşınma ortaya çıkabilir.Genel reaksiyonda ise vücudun tümü üzerinde genel bir tepki reaksiyonu ortaya çıkar.Bu sırada;solunum güçlüğü,karın ağrısı,kusma çarpıntı ve baygınlık olabilir.Boğaz kaslarının gerilmesi ile solunum zorluğu oluşabilir.Hatda hasta boğulabilir..Bu olaya''Anaflaksi'' denir.Diğer bir deyişle ''anaflaktik şok'' adıda verilir. Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.   Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için