Ana içeriğe atla

ARI ÜRETME TEKNİKLERİ


                           
                       Arıcılıkda arı üretmek amacıyla gelişen farklı kovanlardan  arılı çıta toplama usulüyle yeni kovanlar oluşturularak analandırılıp faal hale getirilmesine yapay oğul denir.
                       Yapay oğulda iki amaç taşınır.1-Yeni genç oğullar üretmek 2-Gelişen arılı kovanların oğul vermesini engelleyerek güçlü bal kovanları oluşturmak.
                        Genel anlamda bahar aylarında bu iki usulüde denemekteyim.Yapay bölmeye geçmeden önce transfer yöntemiyle veya miller yöntemiyle ana arı yüksüklerinin oluşmasını sağlamaktayım.Bunlar 1 haftalık olunca gelişen kovanlardan 1 er çıta alarak  yeni bölme rılar üretiyorum.Kovanım  bu yılki bal mevsimine yetişmesini istiyorsam 5-6 çıtalık bölmeler yapıyorum.5-6 çıtalık bölmeler analandırılıp yumurtlamaya geçince takriben 1 aylık dönemde ballığa çıkıyor.Çünkü hergün yumurtlayan genç ana 5-6 çıtayı ful yumurta ile doldurursa çıkan arılar kovanı hemen kolayca dolduruyor.Verilen yeni petekler invert şurupla desteklenirse kolayca örülüyor.15 Nisanda bölme yapılmışsa 15 haziranda iyi bir bakımla ballıklara kadar ulaşması mümkün olabiliyor.
                          Diğer sistemle amaç arılı kovan sayısını artırmaksa o zaman daha sayıda peteklerden kovan oluşturuluyor.Yeni oluşan yapay oğulun %100 kalıcı olmasını istiyorsak 3 çıtalık bölmeler yaparak analandırmalıyız.Ama bahar ikliminiz akdeniz gibi uzun süren son baharıda uzun olan yerlerde 2 çıtalık bölmelerde mümkün.Hatda amacım arı üretip satmak olsun diyorsanız tek çıta  bölmede mümkün.Ama tek çıtada ve iki çıtanın her iki tarafına köpük duvar konularak kovan daraltılmalı ayrıca az az olmak şartıyla devamlı invert şurupla desteklenmelidir.Çünkü:Tek veya 2 çıtanın çalışan işçi ve genç arısı az olacağı için ana arının bakımı ve beslenmesi,kovanın ısıtılması yavruların beslenmesi zor olacağından kovan mutlak köpükle daraltılmalı.Bu köpüklerin dışınada plastik naylon torba giydirilmeli.Köpüğü arının temizlememesi için.
                           Bu yıl bende suni oğulda bu iki yöntemide nasip olursa deneyeceğim. 10 kadar 6 şar çıtalı kovan  50 tane 2 şer çıtalı yine 50 tanede tek çıtalı suni bölme yaparak arılığımı güçlendirmek istiyorum.Ancak haziran ayı içerisinde arılarda kapalı yavru  arı pupa miktarı 7-8 çıta olursa bu bölmelere koku vererek 1 er çıta kapalı pupa verebilirsem hiç sorun yaşamadan arı sayımı artırmış olurum.Planlamayı yapmak basit.Önemli olan mevcut kolonilerin yönetimi ve bahara ulaşma.Kış yenimi başlıyor,yoksa ortasındamıyız henüz belli değil...Bu gün Antalya'da hava biraz soğuk.
                           Hayırlısı allahdan diyerek yazıya nokta koyuyoruz.Allah yardımcımız olsun.

ARICI-07

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde ...

BAL ARILARININ VÜCUT YAPILARI ve ARI AİLESİ BAL ARISININ VÜCUT YAPISI

             Balarıları hayvanlar aleminin eklembacaklılar grubunun, böcekler sınıfının,zar kanatlılar takımına aittir. Bu takım içerisinde arılar familyasının Apis cinsi ve Apis mellifera türü içerisinde yer alırlar. Ait oldukları tür içerisinde ekonomik değere sahip ırklar mevcuttur.             Hangi ırka sahip olursa olsun balarısı vücudu baş, göğüs ve karın olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Başta gözler, duyargalar ve ağız parçaları bulunur. Baş, göğse ince oynak bir boyunla bağlıdır. Göğüs ve karnın dış kısmı segment denilen halkalardan oluşur. BAŞ: Arılarda baş önden bakıldığında bir üçgeni andırır. Diğer vücut organlarında olduğu gibi segmentlerin birleşmesinden meydana gelmiştir. Başta gözler, ağız parçaları ve anten bulunur.             Gözler; Bir çift bileşik göz ve üç adet basit gözden ibarettir. Bileşik...