Ana içeriğe atla

PÜRENİN SON GÜNÜ


 Bu yılda artık kış geldi.Son baharın sonunda açan pürenlerden arı ne aldı,ne buldu bakacağız.Kovan başı 1 kg kadar bal yaptılar ancak.Bunada şükür.Kısmet böyleymiş.Bu çiçekler 15 eylülde açmış olsaydı kovan başı 10 kg bal alırdık.Hasrika acı püren balı.Ama bu yıl kısmet olmadı.Yağmur geç yağınca pürende geç kaldı.
 Bugün hava soğuk görünüyor.Evde ısıtıcı olarak klima ve soba kullanmakdayız.Sobalar henüz yakılmadı.Ama çok yakın.Bu yazıyı yazarken üşür gibiyim.
 Nasip olursa birazdan arılığa gideceğim.Önümüzdeki günlerin planlamasını yapmam gerek.Önümüzde arılarımıza kış önü son olarak  yeni dünyalar yem olarak görünüyor.Yeni dünyalarda tomurcukda...3-4 güne kadar açacaklar.Bizde arılığı mahalle kıyısına evin yakınına kovuşlandırmalıyız.
Nasıl bir çok yerin özel balı varsa....Çoğu yerde yetişmesine rağmen bizimde pürenimizin balı güzel.Hafif kokulu acımsı tatda.Ama damakda enfes ve farklı tam buruk güçlü bir iz bırakan doğal bal etkisi...Satamasakda kendimiz herhalde bu tadı dneriz inşallah...Kışa doğru kovanların hiç açılmayacağı günlere yaklaşıyoruz.Gerekli son hazırlıklar güneşli ılık havalarda yapılacak.Eskiyen kovan iç örtüleri bu hafta yeni şeker çuvallarıyla değişecek.Şeker çuvalını tam ortadan katlayıp,kesiyorum.Kesilen yerlerden sökülmemesi için kesik bölgeye pürmüz tutuyorum.İşte  size 4-5 yıl dayanacak harika kovan örtüsü.

ARICI-07

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde özellikle Avrupa Birliği

ARI SOKMASI VE KORUYUCU TEDBİRLER...

  Arı sokması sokulan bölgede görülen lokal reaksiyon ile vücutda görülen genel reaksiyon olmak üzere ikiye ayrılır.Lokal reaksiyonda arının soktuğu bölgede kızarıklık veya şişlik oluşur.Buna bağlı kaşınma ortaya çıkabilir.Genel reaksiyonda ise vücudun tümü üzerinde genel bir tepki reaksiyonu ortaya çıkar.Bu sırada;solunum güçlüğü,karın ağrısı,kusma çarpıntı ve baygınlık olabilir.Boğaz kaslarının gerilmesi ile solunum zorluğu oluşabilir.Hatda hasta boğulabilir..Bu olaya''Anaflaksi'' denir.Diğer bir deyişle ''anaflaktik şok'' adıda verilir. Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.   Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için