Ana içeriğe atla

ZAMAN BU ZAMAN ...OCAK...

              Kışın tam ortasındayız.Arıların sadece besin sıkıntısı çekebileceği,bunun dışında hiç bir sıkıntılarının olmayacağı bir dönemdeyiz.


       Çevremiz her ne kadar yeşil ve güzel görünsede arılar için hiç bir şey üretmiyor.Ne polen nede nektar...En fakir dönemdeler...Ama çevremdeki kirişler tomurcuğa dönüşüm içindeler...Nergis çiçeği gibi ortasından boy gösterimine geçmişler....


 İşte çevremizdeki kırsal alanın görünümü...Havalar gündüz 15-17 li rakamlarda.Gecelerde 3-5 dereceye kadar düşüyor.Adı üstünde kara kış...Bazı yerlerde karasal iklim...Sert soğuklar ve kar...Bizde de daha ılıman Deniz ve sahil iklimi...Bizde bahar üç kısıma ayrılabiliyor.Şubat içi...Erken Bahar...Bir çok ağaç ve bitki çiçeğe başlıyor.Mart Nisan Bahar ayları...Çoğu zamanda Mayıs da ısınan havalar Bahar yaz arası bir mevsimi yaşatıyor...




                Etrafımızda kırsal alanlarda çok az çiçeğe rastlayabiliyoruz.İşte kış aylarının sarı papatyası...Burda resmi yok ama gezdiğim yerlerde tek tük lalelerinde açmaya başladığına şahit oldum.Akdeniz de lale arı için çok önemlidir.Şubat da sahilde açmaya başlar.Haziranda toroslar da hala laleler arıların polen kaynağıdır.Bu bakımdan laleyi arılar için olmazsa olmazlardan biri olarak gösterebilirim.




GÜVER UÇURUMU
                 Bugün hava ısınınca  birazdan arılığa gideceğim.Kovanları açıp kontrolden geçireceğim.Çünkü:saat 11.00 civarı hava sıcaklığı güneş de 20 dereceyi geçiyor.Bakalım  beynimde hayal ettiğim biçimde bulabilecek miyim.Cevabını bu yazının altına daha sonra ekleyeceğim...                                               


ARICI-07
NOT: Arılar  kontrolden geçirildi.2-3 kovan sönmesi olmuş.Besin kontrolü yapıldı.Bir kovanda çok az yavru görüldü.Bal durumları genel anlamda iyi görünüyor.Ama sıkıntılı olanlarda var.Büyük varilde arılara bakarken 50 litre su ocakda ateşe bırakıldı.Saat 12.40 da eve geldim.Varili 11.00 de altına bol odun atarak ateşde bırakmıştım.Su kaynıyordu.1 Çuval şeker döküldü.Kaynamaya başlayınca invert'e dönüştürüldü.Hafta sonu şerbet vermek istiyorum kısmetse.Kovan başı 500 cc kadar.(Yarım Litre.)Arılık genelde umduğum gibi.Ama sıkıntı oluşabilecek kovanlarda var.Ben hep gereğini yaptım.Hayırlısı Allahdan.                          .../...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde ...

ARI ÜRETME TEKNİKLERİ

                                                   Arıcılıkda arı üretmek amacıyla gelişen farklı kovanlardan  arılı çıta toplama usulüyle yeni kovanlar oluşturularak analandırılıp faal hale getirilmesine yapay oğul denir.                         Yapay oğulda iki amaç taşınır.1-Yeni genç oğullar üretmek 2-Gelişen arılı kovanların oğul vermesini engelleyerek güçlü bal kovanları oluşturmak.                         Genel anlamda bahar aylarında bu iki usulüde denemekteyim.Yapay bölmeye geçmeden önce transfer yöntemiyle veya miller yöntemiyle ana arı yüksüklerinin oluşmasını sağlamaktayım.Bunlar 1 haftalık olunca gelişen kovanlardan 1 er çıta alarak  yeni bölme rılar üretiyorum.Kovanım  bu yılki bal mevsimine yetişmes...

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum...