Ana içeriğe atla

ARILAR... VE ARI SEVDALILARI

               Arılar,bu kadar izleyeni,seveni,üreteni ve ürünlerinin besin değeri...Arılar için ne söylesek az gelir.Bakınca sıradan bir böcek gibi...Ama onların çalışması,davranışları,kovan ortamı izlenince harika canlılar olduğunu anlamamak mümkünmü?  Onlardan elde edilen besinler;Polen,arı sütü,bal zaten birer  mucize kaynağı...Ama elde edilmesi zor olan bugünkü teknolojiyle ömrüne sebeb olan arı zehiride müthiş bir ağrı kesici...Arıcılığa başladığım ilk yıllarda yanlış davranışlarımdan ve acemiliğimden dolayı arılar acayip sokarlardı...Şimdiler nerde...Kendimi sokturmak için arı giysilerini giymiyorum.Birde kovan ağzına çomak...Yoksa gelip ilgilenen sokanda yok.Sanki sahiplerini bilir gibiler...
            Kış günleri,soğuklar ve nüfuslarının bilinçli kontrol altına alınması...Bence en lüzumlu ve zamana uygun nüfus planlaması arılarda...O ana arı nasıl algılayarak kış dönemi kovan nüfusunun düşmesini sağlayarak kovanın besin sıkıntısı çekmeden bahara ulaşmasını sağlayabiliyor...Bizlerde kek,şurup vs.deyip onlara destek verdiğimizi zannediyoruz.Aslında doğrusu sonbahar hazırlıkları yapılıp bitirilince arılar kışı geçireceği yere yerleştirilince polen akımının başladığı günlere kadar hiç rahatsız edilmemeli...Arılıkda yersiz ses bile olmamalı...Arılık bu bakımdan doğal ortamda doğal seslerin olabileceği ortamda olmalı...
          Biz arılığımızı kışlık ve baharlık yerine henüz taşımadık.Sonbahar konumunda devam ediyorlar.Artık yenidünyalarda sona geldik.Bu hafta yeni doğal sessiz güzel arılığımıza geçebiliriz..Tabiki Allah kısmet eder ve nasip olursa...
          Hoşça kalın arı sevdalıları...


ARICI-07

Yorumlar

  1. Merhaba,
    Bu çalışmanız "Bloglardan Seçmeler"de yayınlandı.
    Hayırlı günler dileğiyle.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde ...

ARI ÜRETME TEKNİKLERİ

                                                   Arıcılıkda arı üretmek amacıyla gelişen farklı kovanlardan  arılı çıta toplama usulüyle yeni kovanlar oluşturularak analandırılıp faal hale getirilmesine yapay oğul denir.                         Yapay oğulda iki amaç taşınır.1-Yeni genç oğullar üretmek 2-Gelişen arılı kovanların oğul vermesini engelleyerek güçlü bal kovanları oluşturmak.                         Genel anlamda bahar aylarında bu iki usulüde denemekteyim.Yapay bölmeye geçmeden önce transfer yöntemiyle veya miller yöntemiyle ana arı yüksüklerinin oluşmasını sağlamaktayım.Bunlar 1 haftalık olunca gelişen kovanlardan 1 er çıta alarak  yeni bölme rılar üretiyorum.Kovanım  bu yılki bal mevsimine yetişmes...

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum...