Ana içeriğe atla

SUNİ OĞUL

 

Arıcı 07-ANTALYA
Teknik arıcılıkta kolonilerin doğal oğul vermesi istenmeyen bir olaydır. Nektar akışının başladığı dönemde gerçekleşen oğul, anaç koloninin gücünü azaltmakta böylece bal verimini düşürmektedir. Ayrıca oğul çıkışının devam etmesi durumunda kolonide kuluçka görevi gören genç işçi arıların oğulla birlikte çıkmasıyla anaç kolonide kuluçka faaliyeti aksamakta ve bunun sonucunda kireç hastalığı görülebilmektedir. Arıcılıkta bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için doğal oğula karşı tedbirler alınmalı, koloni sayısı artırılmak isteniyorsa suni oğul (bölme) yapılmalıdır.

  Arıcılıkda arı üretmek amacıyla gelişen farklı kovanlardan  arılı çıta toplama usulüyle yeni kovanlar oluşturularak analandırılıp faal hale getirilmesine yapay oğul denir.
                       Yapay oğulda iki amaç taşınır.1-Yeni genç oğullar üretmek 2-Gelişen arılı kovanların oğul vermesini engelleyerek güçlü bal kovanları oluşturmak.
                        Genel anlamda bahar aylarında bu iki usulüde denemekteyim.Yapay bölmeye geçmeden önce transfer yöntemiyle veya miller yöntemiyle ana arı yüksüklerinin oluşmasını sağlamaktayım.Bunlar 1 haftalık olunca gelişen kovanlardan 1 er çıta alarak  yeni bölme rılar üretiyorum.Kovanım  bu yılki bal mevsimine yetişmesini istiyorsam 5-6 çıtalık bölmeler yapıyorum.5-6 çıtalık bölmeler analandırılıp yumurtlamaya geçince takriben 1 aylık dönemde ballığa çıkıyor.Çünkü hergün yumurtlayan genç ana 5-6 çıtayı ful yumurta ile doldurursa çıkan arılar kovanı hemen kolayca dolduruyor.Verilen yeni petekler invert şurupla desteklenirse kolayca örülüyor.15 Nisanda bölme yapılmışsa 15 haziranda iyi bir bakımla ballıklara kadar ulaşması mümkün olabiliyor.
                          Diğer sistemle amaç arılı kovan sayısını artırmaksa o zaman daha sayıda peteklerden kovan oluşturuluyor.Yeni oluşan yapay oğulun %100 kalıcı olmasını istiyorsak 3 çıtalık bölmeler yaparak analandırmalıyız.Ama bahar ikliminiz akdeniz gibi uzun süren son baharıda uzun olan yerlerde 2 çıtalık bölmelerde mümkün.Hatda amacım arı üretip satmak olsun diyorsanız tek çıta  bölmede mümkün.Ama tek çıtada ve iki çıtanın her iki tarafına köpük duvar konularak kovan daraltılmalı ayrıca az az olmak şartıyla devamlı invert şurupla desteklenmelidir.Çünkü:Tek veya 2 çıtanın çalışan işçi ve genç arısı az olacağı için ana arının bakımı ve beslenmesi,kovanın ısıtılması yavruların beslenmesi zor olacağından kovan daraltılmalı.Bu daraltmayı petekleri şeker çuvalıyla sararak yapabilirsiniz.
                       
     Bu yıl henüz ana arı üretme ve bölmeye başlamadım.Arıların iyice güçlenmesini beklerken,Nisanın 20 sinen beri süregelen olumsuz hava şartları gece ısısının düşüklüğü ve üstünede nosema sıkıntısı biraz gecikmeme sebeb oldu.Nasip olursa 20 mayısa kadar ana arı üretme ve suni oğul işlerine bayağı halletmiş  oluruz.Bugün hava mükemmel gözüküyor.Yerdeki ıslaklıklar kurusun saat 10.00 gibi arılıkda olmayı planlıyorum.Tüm arıcılara bu güzel pazar gününda iyi çalışmalar diliyorum.
ARICI-07

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde özellikle Avrupa Birliği

ARI SOKMASI VE KORUYUCU TEDBİRLER...

  Arı sokması sokulan bölgede görülen lokal reaksiyon ile vücutda görülen genel reaksiyon olmak üzere ikiye ayrılır.Lokal reaksiyonda arının soktuğu bölgede kızarıklık veya şişlik oluşur.Buna bağlı kaşınma ortaya çıkabilir.Genel reaksiyonda ise vücudun tümü üzerinde genel bir tepki reaksiyonu ortaya çıkar.Bu sırada;solunum güçlüğü,karın ağrısı,kusma çarpıntı ve baygınlık olabilir.Boğaz kaslarının gerilmesi ile solunum zorluğu oluşabilir.Hatda hasta boğulabilir..Bu olaya''Anaflaksi'' denir.Diğer bir deyişle ''anaflaktik şok'' adıda verilir. Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.   Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için