Ana içeriğe atla

İKİ ANA ARIYLA ÇALIŞMA

2 ana arıyla bal üretti

Kategori
Sivas’ın Suşehri ilçesine bağlı Beydeğirmeni köyünde 20 yıldır arıcılık yapan emekli öğretmen Mürsel Kurnaz, kendine ait bir arı kovanında 2 ana kraliçe arıyla bal üretimi projesini geliştirerek sektörde çığır açtı.

20 yıldır arıcılık sektöründe çalıştığını belirten emekli öğretmen Mürsel Kurnaz, projesi hakkında bilgi vererek, “Arıcılık sektöründe bugüne dek bölgemizde hiç uygulanmamış bir projeyi hayata geçirdim. Bir arı kovanında 2 ana kraliçe arıyı muhafıza ederek ortalama 40 kilo bal alınan bir arı kovanından 120 kilogram bal alınmasını sağladım. Özel bir adet arı kovanı yaptım. Kovan içerisinde 10 adet çerçeve sağ tarafta, 10 adet çerçeve sol tarafa koyarak araya çift ana ızgarası koydum. Çift ana ızgarasını koymamın sebebi ızgaraların yüzünde dolaşan ana arıların birbirlerine iğnelerini sokarak öldürmelerini engellemek. Ayrıca 2 arı ailesinin kokusunun bir kokuda birleşmesi için ızgaranın sağ ve sol kısmına 2 adet sineklik koydum. 5 gün yuvanın içinde sineklikleri muhafaza edildi. Bu süre zarfında bütün 2 arı ailesinin kokusu bir kokuda birleşti. Arılar uçuşu kestikten sonra bir kuru soğanı ikiye bölerek 2 arı ailesinin içine koydum. Soğanı koymamın nedeni arıların koku alma duyusunu nezle ederek kokusundan tanıdığı düşmanını tanıyamaz hale gelmesini sağlamak. Bu uygulamanın ardından kovanın içerisine koyduğum sineklikleri çıkardım. 2 ana arı ailesinin kavga etmediğini gördüm. Her arı ailesi 10 çerçeve olunca üstüne işçi arıların ortak çalışmasını sağlayan ballık koydum. Ana arıların üst katta ballığa çıkmasına önlemek için yuva ile ballık arasına ana arı ızgarası yerleştirdim. İşçi arıların ballıkta birbiriyle gayet güzel petek şişirdiğini ve bal yaptığını gözlemledim. Bu projeyle gördüm ki 2 ana kraliçe arı bir kovanda işçi arılarla çok yüksek verimli ortaklaşa bal üretimi yapıyorlar” dedi.
Projesini noterden onaylattığını söyleyen Kurnaz, “Ben bu projemi noterden onaylattım ve patentini aldım. Bu çalışmam tüm arı yetiştiricilerine örnek teşkil edecek ve bölge arıcılığına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Arıların ruhundan iyi anladığım için 20 yıldır hayalimi süsleyen projemi gerçekleştirdim. Ortaya çıkardığım projem arı yetiştiricileri için bir ışık olacak. Çünkü arıyı çok yüksek rakımlı yerlere taşımaya gerek kalmadan bin 200 rakımın altındaki yerleşim yerlerinde bile bu çalışmadan çok bal alabilirler” ifadelerini kullandı.
ARICI-07

Yorumlar

  1. sayın hocam yapılan tabiki güzel iş fakat bu sistem zaten amerikada çok popüler.hatta ben bu sistemi iki senedir kullanıyorum.fakat gezginci arıcılıkta kovanlar ağır olduğu için taşıması zor.sabit arıcı için çok ideal.benim bloğumda bu çalışmaların türlüsü var.yan yana ki ana,alt üst iki ana.hatta biz üç ana ile bile çalıştık.fakat onu yayınlamadık.ik,i analı sistemde daha fazla yavru üretimini sağlamaktır.fakat şu unutulmamalı,ana arı iki tanede olsa,bir tanede olsa yavruyu kapatacak işçinin durumuna göre yavru atar.dolayısıyla siz tek ana ile bile çalışsanız kovan mevcudu kalabalıksa ana yumurtayı basar.fakat iki analı sistemin tabiyki bazı faydaları da var.mesela kovanda devamlı bir yedek ana olur.yani kovan istediğiniz güce ulaştıktan sonra yaşlı yada verimsiz anayı alırsınız,tek analı çok kuvvetli bir kovan olur.ben böyle bir kovandan yüz kilo bal aldım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde özellikle Avrupa Birliği

ARI SOKMASI VE KORUYUCU TEDBİRLER...

  Arı sokması sokulan bölgede görülen lokal reaksiyon ile vücutda görülen genel reaksiyon olmak üzere ikiye ayrılır.Lokal reaksiyonda arının soktuğu bölgede kızarıklık veya şişlik oluşur.Buna bağlı kaşınma ortaya çıkabilir.Genel reaksiyonda ise vücudun tümü üzerinde genel bir tepki reaksiyonu ortaya çıkar.Bu sırada;solunum güçlüğü,karın ağrısı,kusma çarpıntı ve baygınlık olabilir.Boğaz kaslarının gerilmesi ile solunum zorluğu oluşabilir.Hatda hasta boğulabilir..Bu olaya''Anaflaksi'' denir.Diğer bir deyişle ''anaflaktik şok'' adıda verilir. Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.   Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için