Ana içeriğe atla

MEKAN...

             Arıcılıkda doğal çevre bitki örtüsü arılık çevresinin topoğrafyası,su kaynakları yağış ve bitki çeşitliliği oldukça önemli olan faktörlerdendir.Bilhassa arılığın olmazsa olmazlarından biriside bitki çeşitliliğidir.Yani arı doğaya tabiri caizse yayılmaya çıktığı zaman farklılığı hissetmeyi oldukça seven bir canlıdır.
 Benim arılık çevremin temel etkeni bitkisel çeşitlilik.Bu bitkisel çeşitlilik iyi bir arılığı yerinden hoplatır.Benim arılık hala apalama çabasında...Sebebi1-Arı hastalıları 2-Ana arıların istenilen düzeyden uzak olması...Teşhiz arıcıkda başarmanın 3/4 ü diyebilirim.Çünkü:Doğru müşahade ve müdahale beni başarıya ulaştıracak...
 Şu bal ormanları projesi başarıya ulaşsa Türkiye arıcılığıda zirve yapar.Ama,bana göre her yıl artan kovan sayısında bir miktar sunilik olduğunu düşünüyorum...Bal arılarına yapılan destek daha iyi olmalı,ancak arılı kovan miktarıda kontrolden geçmeli...Bir zamanlar ana desteği vardı.Herkes bilip bilmeden ana arılarını değiştiriyordu.Bunun sonucunda doğallıkdan uzaklaşınca verimsiz arılıklara  sahip olduk.
 O bakımdan arıcıya destek bir kaç madde ile olmalı...Arılı Kovana destek,Faizsiz dönem sonu ödemeli kredi desteği,Arıcının gideceği bal ormanlarının tahsis edilerek tahsis desteği...Bunları artırmak mümkün..Ama şu gerçekki,her bölgeye has bölgeye uyumlu saf ana arılardan her arıcıya 3-5 adet sağlanmalı...Bunun yanında kış döneminde arıcı birlikleri tarafından bilgilerin geliştirilmesi için eğiim seminerleri yapılmalı,her arıcıya ana arı,arı sütü,polen propolis konusunda eğitim seminerleri yapılarak sertifikaları dağıtılmalı...
 Yoksa arıcılığımız kaliteli ana arıdan uzak ve ana arı üretmeyi bilmeyen arıcılarla yerinde saymaya mahkum olacak...Bir arı kolonisinin ana arısı iyi değilse bölgesel nektar kaynaklarına kadar koloni güçlenemediğinden bal verimi düşük olacaktır.Zaten arıcı küresel ısınmadan olumsuz etkilenmektedir.Bunun sonucu bu sonbahar ve kış döneminde ılık geçen mevsim arı uçuşunu asrtırarak kovanların zayıflamasına sebeb oldu...
           Üretimin her alanında ''biliyorum'' diyebilmenin sonucu üretilen ürüne bağlıdır.İyi bilen arıcı doğal bal ve arı ürünlerinide üretebilecek,kalitenin artması ile piyasa dayaşanan kaliteden uzak balların sebeb olduğu fiat düşüklüğü önlenecektir.Çünkü:Bal en bereketli yemekle bitmeyen bir üründür..ARICI-07

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NOSEMA VE ARI HASTALIKLARINDA ETKİLİ YÖNTEMLER

Bu yıl sıcak birazda kurak bir sonbahar mevsimi yaşamaktayız.Bunun avantajlarını görmek oldukça güzel.Çünkü;Arılarda yavru çıkarma hızı tüm hızıyla devam ediyor.Arıları iyice sıkıştırarak 4-6 çıta aralığında daralttık.Ayda iki üç kez toz vitamin-sıvı polivit (Çocuk vitamini)  ve antibiyotik  destekli şurub veriyorum. Çünkü;Arılarda nosema ve buna bağlı sindirim sistemi ağırlıklı hastalıklar güz yada erken ilk bahar döneminde kovanın sönmesine yol açar.Arıcı bu hastalığa ''gidip dönmez ''hastalığı adını koymuş.Değerli arıcılar; Bal mevsiminde yada bal hasat edeceğiniz zamanda kimyasal kökenli ve antibiyotik ilaçlar kullanmayınız.Bu tür ürünler,balda kalıntıya yol açar.Sattığınız bal tahlile giripde antibiyotik,yada kimyasal akıntı çıkarsa cezası oldukça ağır olur.15-20.000 gibi cezalara maruz kalabilirsiniz.Ancak,bal mevsiminiz bitmişse arılardan bal hasat etmeyecekseniz,Bu yukarda isimlerini yazdığım ürünlerden 50 kg şeker için 100 gr toz vitamin,2 adet polivit...

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde ...

DEVAM EDİYORUZ...

Değerli dostlar,eskisi kadar çok olmasada, mübelasız sakin arıcılığa devam ediyoruz.Arılarımız sıkıntısız dersek zor... Yabani domuzlar,rahatsız ediyor.Sanki ayılar öğretti,onlara...Değil,iki bacaklı ayılar varya,hastalıklı  mumlu çerçeveleri sağa sola atan,kendisi arıcı olamayan,ama geçinenler...Sağa sola bıraktıkları mumlu çıtaları yemeye alışan domuzlar,Orman içinde çıta kokusunu,arı kokusunu alınca gelip arılıklara zarar veriyorlar.Kovanları deviriyorlar.Kabaklarını burunlarıyla açıyorlar.Arılara zarar veriyorlar.Öyle olunca uyarıcı şeritler çektik.Kovan kapaklarını vidaladık.Şimdilik bir nebze uzaklaştırdık... Bu yıl mevsim çok kurak,sert geçti.Güz yağmurlarını yeni aldık.Ballı,polenli güz bitkileri kışa girerken anca açıyor.Bakalım arılara katkısı,yavru ve bal bakımından olacak mı? Bende beklemedeyim. Artık ağır kovanlardan vaz geçtik.8 çıtalı kovanlarla çalışıyorum.2 yıldır kullanıyorum.Ağaç değil.18 mm kavak kontrasından kendim yaptım.Tabanlarınıda 6 li plastik taban kullan...