Ana içeriğe atla

MEKAN...

             Arıcılıkda doğal çevre bitki örtüsü arılık çevresinin topoğrafyası,su kaynakları yağış ve bitki çeşitliliği oldukça önemli olan faktörlerdendir.Bilhassa arılığın olmazsa olmazlarından biriside bitki çeşitliliğidir.Yani arı doğaya tabiri caizse yayılmaya çıktığı zaman farklılığı hissetmeyi oldukça seven bir canlıdır.
 Benim arılık çevremin temel etkeni bitkisel çeşitlilik.Bu bitkisel çeşitlilik iyi bir arılığı yerinden hoplatır.Benim arılık hala apalama çabasında...Sebebi1-Arı hastalıları 2-Ana arıların istenilen düzeyden uzak olması...Teşhiz arıcıkda başarmanın 3/4 ü diyebilirim.Çünkü:Doğru müşahade ve müdahale beni başarıya ulaştıracak...
 Şu bal ormanları projesi başarıya ulaşsa Türkiye arıcılığıda zirve yapar.Ama,bana göre her yıl artan kovan sayısında bir miktar sunilik olduğunu düşünüyorum...Bal arılarına yapılan destek daha iyi olmalı,ancak arılı kovan miktarıda kontrolden geçmeli...Bir zamanlar ana desteği vardı.Herkes bilip bilmeden ana arılarını değiştiriyordu.Bunun sonucunda doğallıkdan uzaklaşınca verimsiz arılıklara  sahip olduk.
 O bakımdan arıcıya destek bir kaç madde ile olmalı...Arılı Kovana destek,Faizsiz dönem sonu ödemeli kredi desteği,Arıcının gideceği bal ormanlarının tahsis edilerek tahsis desteği...Bunları artırmak mümkün..Ama şu gerçekki,her bölgeye has bölgeye uyumlu saf ana arılardan her arıcıya 3-5 adet sağlanmalı...Bunun yanında kış döneminde arıcı birlikleri tarafından bilgilerin geliştirilmesi için eğiim seminerleri yapılmalı,her arıcıya ana arı,arı sütü,polen propolis konusunda eğitim seminerleri yapılarak sertifikaları dağıtılmalı...
 Yoksa arıcılığımız kaliteli ana arıdan uzak ve ana arı üretmeyi bilmeyen arıcılarla yerinde saymaya mahkum olacak...Bir arı kolonisinin ana arısı iyi değilse bölgesel nektar kaynaklarına kadar koloni güçlenemediğinden bal verimi düşük olacaktır.Zaten arıcı küresel ısınmadan olumsuz etkilenmektedir.Bunun sonucu bu sonbahar ve kış döneminde ılık geçen mevsim arı uçuşunu asrtırarak kovanların zayıflamasına sebeb oldu...
           Üretimin her alanında ''biliyorum'' diyebilmenin sonucu üretilen ürüne bağlıdır.İyi bilen arıcı doğal bal ve arı ürünlerinide üretebilecek,kalitenin artması ile piyasa dayaşanan kaliteden uzak balların sebeb olduğu fiat düşüklüğü önlenecektir.Çünkü:Bal en bereketli yemekle bitmeyen bir üründür..ARICI-07

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde ...

BAL ARILARININ VÜCUT YAPILARI ve ARI AİLESİ BAL ARISININ VÜCUT YAPISI

             Balarıları hayvanlar aleminin eklembacaklılar grubunun, böcekler sınıfının,zar kanatlılar takımına aittir. Bu takım içerisinde arılar familyasının Apis cinsi ve Apis mellifera türü içerisinde yer alırlar. Ait oldukları tür içerisinde ekonomik değere sahip ırklar mevcuttur.             Hangi ırka sahip olursa olsun balarısı vücudu baş, göğüs ve karın olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Başta gözler, duyargalar ve ağız parçaları bulunur. Baş, göğse ince oynak bir boyunla bağlıdır. Göğüs ve karnın dış kısmı segment denilen halkalardan oluşur. BAŞ: Arılarda baş önden bakıldığında bir üçgeni andırır. Diğer vücut organlarında olduğu gibi segmentlerin birleşmesinden meydana gelmiştir. Başta gözler, ağız parçaları ve anten bulunur.             Gözler; Bir çift bileşik göz ve üç adet basit gözden ibarettir. Bileşik...

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum...