Ana içeriğe atla

ANA ARIDA VERİMSİZLİĞİN SEBEBLERİ



        Değerli arıcılar;
        Aslında bütün arıcılar arıcılıkdaki verim ve verimsizliğin temel nedenini çok iyi biliyor...ANA ARI...Ama ne yazıkki yapabilecekleri başarıya ulaşabilecekleri ekonomik yapı ve ana arıyı  sağlayamıyorlar.Arıcılıkda grçek verim ve verimsizliğin 1.nedeni ana arıdır.Bu açıdan arılıkdaki ana arılar iyi yetiştirilmelidir.Başarı ve verimlilik  kalite ana arıdan geçmektedir.Başarısızlıkda melezleşmiş cins versiyonunu kaybetmiş ana arıdır.Bu açıdan melezleşen analarınızı  kaliteli ana arıyla değiştirin.
          Gezginci arıcılık başlamadan önce Türkiyede sadece Kafkas AnadoluMuğla Kıbrıs ve doğu anadolunun kıyı bölgelerinde İran  arısı vardı.Ama gezginci arıcılığın başladığı 1950 li yıllardan sonra bu arılar hep melezleşti.Aslında her arı kendi bölgesinde güçlü ve verimliydi.Örnek Muğla arısı uzun zaman diliminde çok yavru yapıp kendini Basra balına hazırladığı için bal stoğu az oluyor,bal stoğunu çam balı ile takviye yapıp kışı rahatça çıkarabiliyordu.Ama hala bazı arıcılar bu arıyı satın alıp iç bölgelere taşıyor.Geçmişdede taşıdılar.Muğla çiçek balına yatkın bir ırk değil.Öyle olunca açlıkdan kış sönmeleri kaçınılmaz oluyor.Geçmişdede yaşandı.Hala bu hatalar devam ediyor.Muğla arısı o bölgede bal verimine müsait bir arı olup,kışı karasal iklime sahip yerlerde kışı çıkaramaz.Bu arıyı satın alırsanız ırkını değiştirmeniz gerek...
          Günümüzde karniyol ve buna takıntıları olan arıcılar var.Bir çoğu kafkas arısını savunuyorlar.Kafkas arısıda bal stoğunu yapınca yavruyu kesiyor.Akdeniz ege gibi sahil şeridinde hava ılık olunca arı çok uçtuğundan oda yavru yapmadığından sönüyor.
           Değerli arıcılar burda size arı ırkı savunmuyorum.Size gerekli olan bölgenize uyum sağlayan kışı rahat geçiren hangi cins arıysa onu kullanın.Yoksa ırkların birbirinden üstünlüğü yok.Bu açıdan ister ana arıyı satın alın,isterseniz kendiniz üretin ama doğru tekdir o kuralı uygulayın.Bölgenize uyumlu ana arıyla çalışın.Birilerinin  kafkas ve buna benzer ana arı reklamlarına takılmayın.Arılığınızda verimli ırklardan ana arılar üretin.Bu iş için gerekirse damızlık ana arılar satın alın.Bu ana arı üretme tekniğinide okuyun,araştırın,sorun,öğrenin.Ana arı üretemeyen,arılığına hakim olamaz.
            Ana arı üretemeyen asla arıcı olamaz.
ARICI-07

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde ...

ARI ÜRETME TEKNİKLERİ

                                                   Arıcılıkda arı üretmek amacıyla gelişen farklı kovanlardan  arılı çıta toplama usulüyle yeni kovanlar oluşturularak analandırılıp faal hale getirilmesine yapay oğul denir.                         Yapay oğulda iki amaç taşınır.1-Yeni genç oğullar üretmek 2-Gelişen arılı kovanların oğul vermesini engelleyerek güçlü bal kovanları oluşturmak.                         Genel anlamda bahar aylarında bu iki usulüde denemekteyim.Yapay bölmeye geçmeden önce transfer yöntemiyle veya miller yöntemiyle ana arı yüksüklerinin oluşmasını sağlamaktayım.Bunlar 1 haftalık olunca gelişen kovanlardan 1 er çıta alarak  yeni bölme rılar üretiyorum.Kovanım  bu yılki bal mevsimine yetişmes...

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum...