Ana içeriğe atla

KRİSTALİZE BAL

ARICI-07
Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şakir Ada, Kristalize Bal Tüketin...
 http://www.turkiyehaberajansi.com/haberdetay/66718/Kristalize-Bal-T%C3%BCketin#.Ui69yikNK_M.facebook
Tekirdağ arı yetiştiricileri Birliği Başkanı Şakir Ada, yaptığı açıklamada, Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı’nda ayçiçeği balının tanıtımını yaptıklarını belirterek, Trakya’nın kendine özgü ayçiçeği balının, tüketicilerin en fazla rağbet ettiği bal olmasına karşın yeteri kadar bilinmediğini ifade etti. Trakya denilince ilk akla gelenin ayçiçeği olduğunu ve Tekirdağ’ın ayçiçeği ve ayçiçeği balının en fazla üretildiği iller arasında öne çıktığını dile getiren Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şakir Ada, Türkiye’de, en fazla üretilen monofloral (tek çiçek) balının ayçiçeği balı olduğunu vurguladı.Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şakir Ada, ihracatı yapılan tek çiçek balının da ayçiçeği balı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Ayçiçeği balının en büyük özelliği, içindeki polen miktarı diğer ballara göre daha fazladır. Kristalize olduğunda rahatlıkla alınabilir. Hatta kriztalize olan bal, o balın işlem görmemiş ve doğal olduğunun bir kanıtıdır. Zaten dış ülkelerde balın oransal olarak tüketimi kristalize bal ve krem bal şeklindedir."
Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şakir Ada, Türk Gıda Kodeksi bal tebliğinde monofloral balların tanımı olmadığından tüketicilerin raflarda bulamadığını ancak yakın bir zamanda tek çiçek ballarının satışının gıda kodeksinde yer alacağını kaydetti.
"KRİSTALİZE BAL TÜKETİN"
Tüketicilere, kristalize olmuş balı tercih etmeleri tavsiyesinde bulunan Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şakir Ada, şöyle devam etti: "Ayçiçeği balı kovandan ilk çıkarıldığında sıvı formdadır ve zaman içerisinde bütün çiçek ballarında olduğu gibi kristalizasyon gerçekleşir. Bu süreç çiçeğe göre değişir. Örneğin kanolada 3-4 gün, pamuk balında 1 hafta ve ayçiçeğinde de 15 ile 2 ay içerisinde kristalizasyon gerçekleşir. Kristalizasyonun gerçekleşmesi ise çiçek ballarının gerçek çiçek balı olduğunun ve katkı maddesi kullanılmadığının garanti belgesi gibidir. Tüketici kristalize bal tükettiğinde dolaylı yoldan sahte balcıların da önüne geçmiş olacaktır. Bizim tüketicilere tavsiyemiz kristalize bal kullanmalarıdır. Aldıkları balın doğal ve katkısız olduğundan emin olmak isterlerse kristalize bal kullansınlar."
"NE KADAR ÇOK ARI, O KADAR ÇOK TARIMSAL ÜRETİM"
Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şakir Ada, arıların ekonomiye en büyük katkısının bal, polen ve arı sütünün yanında polenizasyon yoluyla tarımsal üretime yaptığı katkı olduğunu söyledi. Ayçiçeği, kiraz ve badem üretiminde polenizasyonun önemine değinen Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şakir Ada, şunları kaydetti: "Arı sayısı ne kadar fazla olursa polenizasyon da o kadar artar ve tarımsal üretim de dolayısıyla artacaktır. ‘Ne kadar çok arı o kadar çok tarımsal üretim’ bunu en iyi ifade eden sloganımızdır. Polenizasyon ayçiçeğinde verimliliği yüzde 60 oranında arttırıyor ve aynı şekilde kanolada da verim artışı sağlıyor."
http://www.turkiyehaberajansi.com/haberdetay/66718/Kristalize-Bal-T%C3%BCketin#.Ui69yikNK_M.facebook

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde ...

BAL ARILARININ VÜCUT YAPILARI ve ARI AİLESİ BAL ARISININ VÜCUT YAPISI

             Balarıları hayvanlar aleminin eklembacaklılar grubunun, böcekler sınıfının,zar kanatlılar takımına aittir. Bu takım içerisinde arılar familyasının Apis cinsi ve Apis mellifera türü içerisinde yer alırlar. Ait oldukları tür içerisinde ekonomik değere sahip ırklar mevcuttur.             Hangi ırka sahip olursa olsun balarısı vücudu baş, göğüs ve karın olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Başta gözler, duyargalar ve ağız parçaları bulunur. Baş, göğse ince oynak bir boyunla bağlıdır. Göğüs ve karnın dış kısmı segment denilen halkalardan oluşur. BAŞ: Arılarda baş önden bakıldığında bir üçgeni andırır. Diğer vücut organlarında olduğu gibi segmentlerin birleşmesinden meydana gelmiştir. Başta gözler, ağız parçaları ve anten bulunur.             Gözler; Bir çift bileşik göz ve üç adet basit gözden ibarettir. Bileşik...

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum...