Ana içeriğe atla



Bugün  arıcıların %95 innin bilmediği bir konuya değinmek istiyorum.Ana arıdaki çiftleşme uçuşu ve oluşan yavruların genel özellikleri...
                Bilindiği gibi ana arı bahar aylarında olgun bir dişi arı olarak doğar.3-4 günlük çiftleşme uçuşu beslenmesinden sonra çiftleşmeye çıkar.Genel olarak bilgi birikimlerim ve gözlemlerim sonucu elde ettiğim öğrendiğim bilgilere göre 6.gün enfazla çiftleşmeye çıkılan gün olarak dikkatimi çekiyor.Yakın takibe aldığım ana arılar olgun baharda veya yazda 6. günde çiftleşme uçuşuna çıkar.çiftleşme uçuşu sırasında yeterince erkek arıyla çiftleşir..çiftleşme dönüşü dişi arının üreme organından beyaz bir ip şeklinde pörsüyerek sarkan erkek arının üreme organı işçi arılarca temizlenir.Erkek arılar çok güçlü ve uçuş özelliklerine sahiptirlerdir.Ana arıyı havada yakalama hatda kolayca taşıma özelliği gösterirler.
             Döllenme çiftleşme işi bitince sperma kesesine giren spermler tabaka içerisinde birbirine karışmadan yerleşirler.sperma en üstde kalandan başlar.İşte önemli ve her arıcının bilmesi gereken özellik şu....Ana arı hangi cins erkek arıyla çiftleşmişse kovanda kendi cinsiyle erkek arının melezi oluşur.Bundan dolayıdır ki kovandaki arıların tipi hırçınlığı ve sakinliği hatda verimliliği kullanılan spermalara göre değişiklik gösterir.arıcılarda derki benim kovanımın ırkı şu...Eğer suni dölleme değilse kovandaki arı ırkım şu bu demek kolay değildir.Ancak arıların görünüş tip ve yapısından anlaşılabilir.
               Diğer bir özellik çiftleşme uçuşu ısıya bağlıdır.Hava sıcaklığın yeterli olduğu 14.00-16.00 arası yüksek oranda çiftleşme saatidir.Ana arı çiftleşme uçuşunu çok verimli ve ideal yapmışsa yumurtayada çok çabuk geçer.2-4 gün arasında yumurtlayabildiği gibi bir günde hatda 12 saatdede çiftleşme sonu yumurtaya geçen ana görülür. 
             Ana arı kovan içi düzeni ve kontrolü sağlayan bir özelliğe sahiptir.Bu işi hormon ve feromonlarla sağlamaktadır.Canlılardan sadece arıda dişi bir canlı kovanın ve gurubun kontrol ve sorumluğunu taşıyan özelliktedir.
 Kovandaki işçi aıların zamanlı zamansız ana arı yetiştirme isteği üç temel sebebe dayanır.Bunlar;Ana arı kaybı,Ana arıyı beğenmeyerek değiştirme isteği ve arı cinsiyle ilgili oğul verme isteğidir.Ana arı yetiştirme isteğinin oluşmasının temel sebebide kesin olarak bilinmelidirki;kovan içinde ana arıdsan alınanhormon ve feromon kokusunun alınamaması halidir.Bilhassa yaşlı analar bazen verimli yumurtlarken bile hormon ve feromon kokusu yayamadıkları için kendi kovanlarına yabancı kalırlar,bunun sonucu işçi arılarca,kendi yavrularınca boğulurlar.Buda arıda bir doğa kanunudur.
 Arıcılar şu arı kanununu  çok iyi bilmeliler.Ana arı varken ana arı değiştirme isteği oluşursa oluşan ana arı meme sayısı 2-3 ile sınırlı olur.Ama ana kaybı olmuşsa veya kovanda çoğalan nüfusdan dolayı kovan daralmışsa işçi arılar her yeri ana memesiyle doldururlar.Arıcı kovana baktığında bu durumu sezerek durumu bilmeli gerekli tedbiri almalıdır.Bazen arıcı şu yanlışa düşer.Kovanda 2-3 ana  memesi görür..Anasınıda görür.Hemen eski anayla yanına 2-3 petek alarak bölme yapar.İşte bu bölme yanlış bölmedir.İşçi arı kadar arıdan anlamadığımızın işaretidir.Adam olmayacak anadan arı olmayı beklemektir.Sonuç sonbaharda sönen kovan olur.
                                                      Mehmet SÜRÜCÜ
Arıcı arkadaşlar arıcılık yapacaksak işi amatörcede yapsak bakışımız bilgimiz profosyonelce olmalıdır.Yani arıcılığın temeli anaya dayanır.Ülkenin temelide yönetene.Kovanı ise ana arı yönetir.Ona göre...

ARICI-07

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde özellikle Avrupa Birliği

ARI SOKMASI VE KORUYUCU TEDBİRLER...

  Arı sokması sokulan bölgede görülen lokal reaksiyon ile vücutda görülen genel reaksiyon olmak üzere ikiye ayrılır.Lokal reaksiyonda arının soktuğu bölgede kızarıklık veya şişlik oluşur.Buna bağlı kaşınma ortaya çıkabilir.Genel reaksiyonda ise vücudun tümü üzerinde genel bir tepki reaksiyonu ortaya çıkar.Bu sırada;solunum güçlüğü,karın ağrısı,kusma çarpıntı ve baygınlık olabilir.Boğaz kaslarının gerilmesi ile solunum zorluğu oluşabilir.Hatda hasta boğulabilir..Bu olaya''Anaflaksi'' denir.Diğer bir deyişle ''anaflaktik şok'' adıda verilir. Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.   Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için