Ana içeriğe atla

BU ZAMANIN İŞLERİ


BU ZAMANIN İŞLERİ

 Şu günler arıcılık açısından önemli işlerin yapıldığı zamanlar.Aslında basit,ama mevsimsel işler...Bunlarda neler dersek temelde benim gördüğüm 3 önemli iş...Bunlardan ilki Hasat sonu varroa mücadelesi...Yıllardır varroa mücadelesinde değişik teknik ve metodlarla uğraştım.Ama daha basidi varken zoru tercih ettik...Bu yılda bizde herkesin yaptığı formik asid kullanımına geçtik.Bloklardan ve internedden çok araştırdım,okudum,inceledim...Kendime göre daha basit gördüğüm tekniği kullandım.Hasad yapılan kovanları akşam üstü saat 19.30 gibi iftar önünde formikledim.Bu iş için plastik tas ve havlu peçete kullandım.Kovanların içine yeterince havlu peçete yaprağını koparıp bıraktım.Üzerine plasdik tasdan kovan gücüne göre tahmini miktarda  formik asid damlatıp kovanı kapattım.Bu işi yaparken formik asid bulunan tası kendimden uzak tutup solunum sırasında buharını almadım.Çünkü:Çok çabuk buharlaşıyor.Asidleri kullanırken yakınınızda bol miktarda temiz su bulunmalı.Çünkü:Vücuda temas etmemeli.Edersede hemen bol su ile yıkanmalı.Ben formik asidi %85 lik doğal haliyle kullandım.Sonuçlar gerçekden iyi gözüküyor.Gerçek sonucu 3 hafta sonra yeni çıkan yavrularda inşallah kanatsız hiç arı olmayacak.O zaman alacağım...
 Diğer bu zamanın işlerinden biriside arılıkdaki yersiz kovan terklerini önlemek...Bu ayda arı terkleri çok görülür.Arı terklerinin benim gördüğüm iki sebebi var...1-Kovanın hiç bal stoğu olmaması 2-Güvenin petekleri kaplaması...Kovanda bal stoğu zayıfsa arı strese girip kovan terki yapar.Onun için genel olarak zayıf kovanlar kekle takviye yapılmalı.Ama kekler katıksız kokusuz sade olmalı.Katkılı kekler zayıf kovanların yağmalanmasına sebeb olur.Güveden korunmanın yolu ise daha basit...Genel olarak kovan tabanına çıtalar çok yakınsa altından arı geçemiyorsa güve kurdu kovanı kaplar.Bu durum kovanın gücü ile ilgili değil yapımı ile ilgili bir konudur.Bu bakımdan çıta altından arı rahatça geçmelidir.Arı kovan içi temizliği yaparsa güve kovanda barınamaz.
 Son olarak da güz yavrusuna teşvik...Şu günler çevrenizde polen kaynakları yeterli ve nektarda arıya yetecek kadar varsa resimde görüldüğü gibi arı güz yavrusuna geçiş yapacaktır.Bizim arılıkda maşallah güz yavrusu sorunu şimdilik görünmüyor.Arılıkda ana arılar yumurta atmıyorsa arılığın yeri değiştirilip bir miktar şerbet desteği sağlanırsa yavru sorunu kalmayacaktır.Biz şimdi tüm hazırlıkları çam balı için yapıyoruz.Geçen hafta sonu 3 gün bal hasad işlerini tamamladık.Yaz balını hasad ederek mevcut müşterilerimize hemen verdik kalan balda isteğe göre veriliyor.Satışı evden yapıyoruz.Bu konuda sıkıntımız olmuyor.
İnşallah verdiğimiz bilgiler siz arıcılara destek sağlayacaktır.Kolay gelsin.İşleriniz kolay,hasadınız bol,arılarınız güçlü olsun.

ARICI-07

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ARI ISLAHI NASIL YAPILIR

ARICI-07 A G Arı ıslahı ve seleksiyon GENLERİN ETKİSİ Genlerin 2 türlü etkisi vardır. 1-Toplamalı gen etkisi 2-Toplamalı olmayan gen etkisi a)Dominas etkisi b)Epistasi etkisi gibi a)Dominas etkisi:Aynı fokustaki genlerin birbirine etkisidir. b)Epistasi:Farklı fokustaki genlerin birbirine etkisidir.ıslahta daha çok toplamalı etkilerden yaralanırız. BAL ARILARINDA ISLAH KONUSU ÖZELLİKLERİ 1-Yüksek bal,polen,süt,propolis,mum ve zehir verimi 2-Sakin davranışı 3-Hastalık ve haşarelere dayanıklılık 4-Isı değişikliliklerine dayanıklılık 5-Az oğul verme eğilimi 6-Yüksek döl verimi kabiliyeti 7-Bulunduğu bölgeye kolay adapkasyon DAMIZLIK SEÇMEDE FENOTİPİN ÖNEMİ Fenotip:ölçülerek katılarak gözlenerek belirlenebilen özelliktir.Örnek;10 kg bal verimi,6km uzaklığa uçabilme yeteneği,sarı halka genişliği,siyah keçe kuşak genişliği gibi Damızlık seçer iken fenotip veriler bizim işimizi kolaylaştırır.Örnek;10 kg bal verimli yerine 20 kg bal verimliliği tercih ediniz.Kısa hortum

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ

Arıcılıkta hastalık ve zararlılardan korunmak için; hastalığa dayanıklı ırklar, ekotiplerle çalışılmalı, ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,kovanlarda düzenli hastalık ve zararlı kontrolü yapılmalı, erkek arı larvaları denetlenmeli, kovan malzeme ve aletleri dezenfekte edilmeli, yeni petekler kullanılmalı, kovanlarda yeterli besin kaynağı bırakılmalıdır. Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır veya zarar görürse, derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.  Tedaviye alınan organik üretimdeki kolonilere  geçiş süresi uygulanmalıdır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılmamalıdır. Profilaktik sentetik uygulamalar yapılmamalıdır (yavru çürüklüğüne karşı antibiyotik kullanımı gibi).   Bal arısının en yaygın görülen ve en büyük zararlısı olan Varroa  ile mücadelede organik kökenli;Formik asit, laktik asit, asetik asit, okzalik asit, nane, kekik,  okaliptüs veya kafur kullanılabilir. Günümüzde özellikle Avrupa Birliği

ARI SOKMASI VE KORUYUCU TEDBİRLER...

  Arı sokması sokulan bölgede görülen lokal reaksiyon ile vücutda görülen genel reaksiyon olmak üzere ikiye ayrılır.Lokal reaksiyonda arının soktuğu bölgede kızarıklık veya şişlik oluşur.Buna bağlı kaşınma ortaya çıkabilir.Genel reaksiyonda ise vücudun tümü üzerinde genel bir tepki reaksiyonu ortaya çıkar.Bu sırada;solunum güçlüğü,karın ağrısı,kusma çarpıntı ve baygınlık olabilir.Boğaz kaslarının gerilmesi ile solunum zorluğu oluşabilir.Hatda hasta boğulabilir..Bu olaya''Anaflaksi'' denir.Diğer bir deyişle ''anaflaktik şok'' adıda verilir. Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.   Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için